Trump deed verkeerde orkaanvoorspellingen en geeft fout nu niet toe

Donald Trump en de échte weerkaart
Twitter/@WhiteHouse

Dat de doortocht van orkaan Dorian voor gigantisch veel schade heeft gezorgd, dat staat vast. Maar op voorhand was het niet altijd even gemakkelijk te voorspellen waar die schade precies veroorzaakt zou worden. Of toch niet voor iedereen. Donald Trump verkondigde dat Alabama ook in de gevarenzone lag, wat helemaal niet het geval was, en nu weigert hij toe te geven dat hij verkeerd was.

Orkaan Dorian hield de hele wereld op het puntje van zijn stoel, ook de Verenigde Staten. Het National Hurricane Center bestudeerde de loop van de orkaan om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen voorspellen welke gebieden zich in de gevarenzone bevonden. Op die manier zouden die gebieden zich kunnen voorbereiden om de schade te beperken.

“Lijkt een van de grootste orkanen ooit”

De Amerikaanse president Donald Trump wilde ook zijn steentje bijdragen en deelde heel wat tweets van het NHC. Hij liet ook duidelijk weten welke staten in gevaar waren. Zondag tweette hij dit: “Naast Florida, zullen ook South Carolina, North Carolina, Georgia en Alabama hoogstwaarschijnlijk veel harder getroffen worden dan verwacht. Het lijkt op een van de grootste orkanen ooit. Al categorie 5. Wees voorzichtig! God zegene jullie allemaal!”

Klinkt heel vriendelijk van de anders nogal norse man. Ware het niet dat verschillende mensen president Trump erop wezen dat de staat Alabama helemaal niet in de gevarenzone ligt. Het lokale nieuwskanaal benadrukt de voorspellingen van het NHC: “Alabama zal GEEN gevolgen zien van Dorian. We herhalen, geen gevolgen van orkaan Dorian zullen gevoeld worden in Alabama.”

Officiële update

Donald Trump zou zichzelf niet zijn, mocht hij niet ontkennen dat hij een fout gemaakt heeft. Tijdens een officiële update over de loop van de orkaan, haalde hij zelfs een echte kaart van het NHC boven om zijn punt te bewijzen. Het probleem? De loop van Dorian staat mooi aangeduid. Met een witte lijn. En inderdaad, de staat Alabama valt ook binnen een lijn. Een zwarte.

Volgens verschillende media ontkent Trump dat hij iets met de vervalsing van de kaart te maken heeft. Dat is ook logisch, want prutsen met officiële weerkaarten is bij wet verboden.

The Donald blijft ontkennen dat hij een fout gemaakt heeft, via Twitter uiteraard. “Dit was het originele pad van de orkaan die in het begin vrijgegeven werd”, schrijft hij. “Zoals je kan zien, voorspelden bijna alle modellen dat die door Florida zou razen en ook Georgia en Alabama zou bereiken. Ik accepteer excuses voor fake news!”

Gesponsorde artikelen