Trump: “Denk je nu echt dat Hillary Clinton harder zou zijn voor Putin dan ik?”

Trump: “Denk je nu echt dat Hillary Clinton harder zou zijn voor Putin dan ik?”

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft zijn eerste persconferentie in lange tijd gehouden. Journalisten waren natuurlijk vooral geïnteresseerd in het nieuws over compromitterende documenten die Rusland zou hebben om hem te chanteren. Trump noemde het “fake news” en viel vooral CNN hard aan. Voorts sprak hij over de toekomst van zijn bedrijf en ook de muur op de grens met Mexico, want die komt er meteen.

CNN en BuzzFeed kregen van toekomstig vicepresident Mike Pence al de volle laag. Trump bekeek het van de positieve kant en bedankte alle media die het als “fake news” hebben afgeschreven, ook al zaten daar media tussen met wie hij tijdens zijn campagne geen goede relatie had. CNN maakte eerder bekend dat de Russische geheime dienst FSB compromitterende informatie van persoonlijke en financiële aard heeft, en dat Trump daarmee als president kan worden gechanteerd. Eén van de betrokken journalisten is Carl Bernstein, die in de jaren 70 het Watergate-schandaal rond Nixon onthulde. Geen kleine garnaal dus.

Trump zei dat het nooit geschreven had mogen worden. “Ik heb veel respect voor de persvrijheid, maar sommige nieuwsorganisaties, vooral één televisiezender, hebben me de laatste jaren niet goed behandeld. Trump ging zelfs zo ver dat hij een journalist van CNN weigerde een vraag te laten stellen. “You are fake news”, antwoordde hij.

Rusland achter de hacks

Trump zei wel dat hij gelooft dat Rusland achter de beruchte hacks zit en benadrukte nogmaals dat hij daar in het Witte Huis iets aan wil veranderen. Maar hij stelde ook dat behalve Rusland andere landen eveneens bij de hackers horen. “22 miljoen accounts werden gehackt door China, en daar spreekt niemand over.”

Voorts zei hij het positief te vinden dat de Russische president Vladimir Putin hem graag heeft. De band tussen beide landen was immers bijzonder slecht, zei Trump. Maar als het nodig is, zal hij wel degelijk optreden tegen Putin. “Geloof je nu echt dat Hillary Clinton harder zou zijn voor Putin dan ik?”

Zelf legde Trump de aandacht bij andere onderwerpen. Natuurlijk stelde een journalist hem de vraag of hij zijn belastingspapieren nu wil laten inkijken. Maar Trump antwoordde meteen dat hij dit niet van plan is. Volgens hem willen enkel de media daarmee uitpakken en is het Amerikaanse publiek hier niet in geïnteresseerd. “Ik heb toch gewonnen?”, zei hij.

Zonen leiden bedrijf

Trump verklaarde dat hij het presidentschap perfect met het leiden van zijn bedrijf zou kunnen combineren. Maar dat geeft hij nu door aan zijn twee zonen, die aan de zijkant van het podium stonden te luisteren. En het is niet de bedoeling dat ze de zaken eerst met hem komen bespreken. Trump had ook documenten bij die hij ondertekend heeft om zijn functie aan z’n zonen door te geven.

Zijn advocate bevestigde het nieuws in een statement, en verklaarde ook dat Trump een aantal lopende deals heeft stopgezet. Er zullen geen nieuwe deals met het buitenland worden gesloten zolang Trump president van de Verenigde Staten is. Ook binnenlandse deals mogen niet langs het Witte Huis passeren. “Trump zal dit net zoals iedereen in de krant moeten lezen”, verklaarde zijn advocate.

En de muur op de grens met Mexico? Die kwam plots ook weer ter sprake. Trump zei dat hij niet gaat wachten op Mexico om die muur te bouwen. Hij gaat meteen onderhandelingen starten, maar intussen zal de eerste steen al worden gelegd. Mike Pence is de laatste goedkeuringen aan het afronden. En “Mexico zal ons op een bepaalde manier vergoeden”, zei Trump nog.

Gesponsorde artikelen