“Trump denkt dat België een dorp is”

“Trump denkt dat België een dorp is”

“Als ik het goed begrijp, denkt hij dat België een soort dorp is”: Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie is bang dat de verkiezing van Donald Trump tot nieuwe president van de Verenigde Staten zorgen voor een verslechtering van de relaties met de EU.

De voorzitter van de Europese Commissie sprak gisteren een groep studenten uit zijn thuisland Luxemburg toe. “We moeten de nieuw gekozen president leren wat Europa is en hoe het werkt”, zei Juncker.

Juncker heeft weinig vertrouwen in het Amerika van Trump, bleek uit dat gesprek. “Wel, ik denk dat we twee jaar verspillen terwijl meneer Trump de wereld rondreist die hij helemaal niet kent”, zei hij.

Sneer

En: “Over het algemeen hebben de Verenigde Staten maar weinig aandacht voor Europa.” Dat was wellicht een sneer naar het feit dat Trump in 24 uur na zijn verkiezing alleen belde met de politieke leiders in Ierland, Turkije, Mexico, Egypte en Japan bijvoorbeeld, maar niet met de EU of EU-lidstaten (behalve Ierland dus).

De president elect liet 24 uur na zijn glorieuze – en voor velen verrassende – overwinning de EU links liggen.

Inmiddels heeft Trump gesproken met de Franse president François Hollande.

Putin

Juncker maakt zich verder zorgen over de handreiking die Trump heeft gedaan aan Rusland terwijl hij zei dat NAVO-lidstaten die niet genoeg contributie betalen, niet meteen op Amerikaanse steun moeten rekenen bij een militaire dreiging.

De EU-topman heeft verder bedenkingen over Trumps voorkeur voor minder vrijhandel en het terugdraaien van afspraken over klimaatbeheersing.

Gesponsorde artikelen