Trump en Chinees president Xi Jinping bereiken akkoord over invoertaksen

Trump en Chinees president Xi Jinping bereiken akkoord over invoertaksen

Op de G20-top hebben Amerikaans president Donald Trump en Chinees president Xi Jinping een akkoord bereikt over de invoertaksen. Na 2,5 uur tafelen bereikten de twee wereldleiders een akkoord waarin ze afspreken dat ze de komende 90 dagen geen hogere invoertaksen zullen implementeren.

Amerikaans president Donald Trump heeft samen met de Chinese president Xi Jinping afgesproken om de komende 90 dagen geen hogere invoertaksen in te voeren. Trump was van plan om dit vanaf januari te doen, maar nu is er dus toch een akkoord tussen de twee landen waardoor dit al zeker niet zal gebeuren binnen de termijn van 90 dagen.

Geen invoertaksen

Op het einde van de G20-top in Buenos Aires in Argentiniƫ kwam er het langverwachte gesprek tussen Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping. De twee dineerden samen en het overleg duurde in totaal 2,5 uur. Maar uiteindelijk kwam er witte rook.

De twee wereldleiders kwamen tot een akkoord waarbij ze beloofden geen hogere invoertaksen op te leggen in de komende 90 dagen. President Trump had daar nochtans mee gedreigd. Hij zou de taksen op goederen vanuit China op 1 januari verhogen van 10 naar 25 procent. De Amerikaanse president is namelijk van mening dat de Verenigde Staten te veel goederen importeren vanuit China.

Handelsconflict

Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China is al enkele maanden aan de gang. Volgens de Amerikaanse president zouden de Verenigde Staten te veel importeren vanuit China, waardoor de eigen industrie verwaarloosd wordt.

De afgelopen maanden legde Donald Trump al voor honderden miljarden dollars aan importtarieven op aan China. Maar ook in de andere richting werden er taksen opgelegd. Daardoor dreigde de handel tussen de twee wereldmachten volledig stil te gaan liggen. Maar nu is er dan toch een akkoord, daarbij zou China heel wat toegevingen hebben gedaan om meer Amerikaanse producten aan te kopen. Bovendien zal China ook meer toezicht houden op de export van fentanyl, de verslavende pijnstiller die steeds meer slachtoffers maakt in de Verenigde Staten.

Gesponsorde artikelen