Left Right
scrollTop top

Trump en Kim Jong-un ontmoeten elkaar opnieuw in februari, nucleaire dreiging nog steeds niet afgewend


Trump en Kim Jong-un ontmoeten elkaar opnieuw in februari, nucleaire dreiging nog steeds niet afgewend

Washington bevestigt dat de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un eind februari opnieuw samenzitten. Vrijdag ontvangt Trump al de Noord-Koreaanse toponderhandelaar Kim Yong-chol, een vertrouweling van Kim Jong-un. Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders meldt dat er gesproken zal worden over de banden tussen de twee landen en over de denuclearisering van Noord-Korea. Het wordt de tweede ontmoeting tussen de staatshoofden.

Trump en Kim Jong-un ontmoetten elkaar voor het eerst in Singapore in juni 2018. Wanneer ze elkaar opnieuw zullen zien, is nog niet bekend, maar het Witte Huis mikt op eind februari. De exacte locatie is nog niet bekend. Er wordt gedacht aan de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Tijdens de eerste ontmoeting spraken de staatshoofden over hoe Noord-Korea zijn nucleaire wapens zou vernietigen in ruil voor het einde van sancties tegen het regime van Kim Jong-un.

Sarah Sanders bevestigde dat Trump Kim Yong-chol, de rechterhand van Kim Jong-un, vrijdag in het Oval Office zal ontvangen.

Situatie niet verbeterd

Of Pyongyang zich aan z’n belofte gehouden heeft, is lang niet zeker. Noord-Korea heeft al een heel tijd geen nucleaire rakettesten meer uitgevoerd. Daarom heeft Trump de oefeningen in samenwerking met het Zuid-Koreaanse leger gestaakt.

Toch is er geen substantieel bewijs dat Noord-Korea na de meeting in Singapore de nucleaire wapens ontmanteld heeft. Integendeel: er zijn duidelijke bewijzen dat het regime nog steeds uranium ontgint en dat de productie van raketten opgevoerd is.

Het regime in Pyongyang eist dat de internationale sancties eerst opgeheven worden, voordat de (nucleaire) ontwapening verder gezet wordt. Kim Jong-un wil ook garanties van de VS dat het land veilig blijft en dat de Koreaanse oorlog voor goed beëindigd wordt.

Misleid

“Er is absoluut ondubbelzinnig bewijs dat ze proberen de VS te misleiden” zei één van de 15 medewerkers van Amerikaanse inlichtingendiensten die een boekje opendeden bij NBC News.

In juni liet Kim een testlocatie voor kernbommen ontmantelen en vernietigen. Daarmee zou een grote stap zijn gezet. Het land heeft echter nog meer locaties waar wordt gewerkt aan nucleaire wapens, volgens de medewerkers van de inlichtingendiensten. Daar wordt alleen niet getest.

Ook heeft Kim nog een voorraad aan wapens, die hij niet van plan is weg te doen. Kim zou deze locaties geheim willen houden, zodat hij een betere onderhandelingspositie heeft in gesprekken met Trump.

Satellietbeelden

Een tijd geleden bleek uit satellietbeelden dat Kim Jong-un ook gewoon aan het doorgaan met het upgraden van zijn enige bekende kernreactor. Een kernreactor waar bekend van is dat die dient om het nucleaire wapenprogramma van Noord-Korea te voeden.

Het koelsysteem voor de plutoniumproductiereactor in de kerncentrale van Yongbyon is aangepast en er zijn ten minste twee nieuwe gebouwen op de locatie gebouwd. Een nieuw kantoorgebouw voor ingenieurs is ook voltooid en de bouw wordt voortgezet in ondersteunende faciliteiten in het hele complex.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un had beloofd te zullen werken aan een “complete denuclearisatie” bij ontmoetingen met Donald Trump en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, maar de details over hoe en wanneer dat zal gebeuren zijn nog niet beslist.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658