Trump en Kim Jung-un hebben helemaal geen rode knop, wel op deze manier wordt een atoomoorlog gestart!

Trump en Kim Jung-un hebben helemaal geen rode knop, wel op deze manier wordt een atoomoorlog gestart!

Amerikaans president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un blijven maar kibbelen over wie ‘de grootste’ heeft en wie het machtigst is. Maar in werkelijkheid heeft geen van beiden een rode knop, waarmee ze dood en verderf kunnen zaaien. Zo zit het wél in elkaar.

Hoe de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un precies het signaal geeft om zijn raketten te lanceren, weten we niet precies. Hij is namelijk nog een novice in de kernbranche, maar het lijkt erg onwaarschijnlijk dat hij, zoals in de cartoons, een rode knop in zijn kantoor heeft staan.

Bij de Amerikaanse president Donald Trump weten we wél hoe het eraan toe gaat: hij heeft een pasje en een aktetas vol elektronica om het Amerikaans nucleair arsenaal te bedienen. Dat schrijven de kranten van Het Mediahuis.

‘De voetbal’, zoals de boekentas van 20 kilo genoemd wordt, reist altijd en overal mee met de president en wordt gedragen door een militair. Daarin zit nog een aluminium koffer met alles wat de president nodig heeft voor een snelle nucleaire aanval: een black book met doelwitten, de lanceercodes voor de verschillende types van nucleaire wapens, de handleiding voor het noodcommunicatiesysteem en de bunkerlocaties waar de president in veiligheid kan worden gebracht.

‘Biscuit’ en ‘voetbal’

De president zelf heeft altijd de zogenaamde ‘biscuit’ op zak: een pasje met codes waarvan alleen Trump weet welke de juiste is om zich als president te identificeren bij het militaire commandocentrum. Ronald Reagan speelde dat pasje in 1981 kwijt toen de kleren van zijn lichaam werden geknipt na een aanslag.

Als de president in het Witte Huis vertoeft, moet hij de voetbal en de biscuit niet bij zich hebben. Dan kan hij vanuit de situation room in de kelder zijn vuurpijlen afschieten. Daar zijn permanent minstens zes stafleden aanwezig.

Trump beslist op eigen houtje

Trump is de enige, die aan het hoofd van de nucleaire codes staat, en hij beslist op z’n eentje tegen wie hij de 6.800 Amerikaanse kernkoppen inzet. We kunnen alleen maar hopen dat de president in zo’n geval overleg zal plegen met zijn staf en met de rest van de wereld.

Als Trump effectief een nucleaire aanval beveelt, moet dat hoe dan ook eerst langs een heleboel mensen, gaande van de minister van Defensie tot de militairen die de lancering uiteindelijk uitvoeren. Voor elke stap zijn minstens twee mensen verantwoordelijk, zodat er geen cruciale fouten gebeuren. Wie dwarsligt, kan de procedure dus niet tegenhouden, hooguit vertragen.

Het hele systeem is opgezet om in een paar minuten te reageren, nog voor vijandelijke raketten de Amerikaanse nucleaire wapens kunnen vernietigen.

epa

Congres wil overhaaste beslissingen voorkomen

De idee dat een president in een norse bui nucleaire wapens afschiet en bijgevolg de hele mensheid in gevaar brengt, baart de Amerikanen al langer zorgen. Zo staat het vast dat ex-president Richard Nixon jarenlang stevig dronk en ten tijde van het Watergate-schandaal aan depressies leed. John F. Kennedy zat dan weer onder zware morfineachtige pijnstillers en president Reagan werd na zijn presidentschap met alzheimer gediagnosticeerd.

Met Trumps licht ontvlambaar machogedrag zijn er al vaker stemmen opgegaan om zijn vingers van de nucleaire knop te halen. Zo ligt er in het Congres een wetsvoorstel klaar om de president te verbieden als eerste een atoomaanval te lanceren zonder een oorlogsverklaring door het Congres. Trump is alvast erg trots op zijn nucleair arsenaal.

Gesponsorde artikelen