Trump en Putin hadden tijdens G20 een geheim gesprek zonder Amerikaanse tolk

Trump en Putin hadden tijdens G20 een geheim gesprek zonder Amerikaanse tolk

Donald Trump en Vladimir Putin hebben elkaar tijdens de G20 naast hun officiële gesprek nog eens uitvoerig gesproken. Bij dat gesprek tussen de Amerikaanse en de Russische president was alleen de tolk van Putin aanwezig.

Het gesprek vond plaats tijdens een diner voor de leiders van de G20 in Hamburg, na het officiële gesprek. De ontmoeting is bevestigd door het Witte Huis, nadat de Amerikaanse adviesgroep Eurasia Group het nieuws uitbracht.

Volgens de voorzitter van de Eurasia Group, Ian Bremmer, verlieten Trump en Putin het diner halverwege. Dat er alleen een tolk van Putin bij het gesprek was, was een overtreding van het veiligheidsprotocol. Bovendien maakt het Trump opnieuw verdacht omdat er sowieso al onderzoeken lopen naar banden tussen zijn administratie maar ook zijn campagneteam wegens inmenging van Rusland.

Trump en Putin voerden gedurende een uur een geanimeerd gesprek.

“Gesprek, geen vergadering”

Volgens The Washington Post zou Trump halverwege het etentje zijn plek hebben verlaten om op een stoel naast Putin te gaan zitten. Trump was alleen en Putin was uitsluitend in gezelschap van zijn tolk. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis sprak de tolk die de Verenigde Staten naar het diner had meegenomen geen Russisch en was dat de reden dat hij er niet bij was.

De woordvoerder noemt de tweede ontmoeting een kort gesprek en geen tweede vergadering. “Een gesprek tijdens het dessert moet niet als een vergadering worden neergezet.” Maar verschillende getuigen zeggen dat Trump en Putin lang en geanimeerd met elkaar spraken.

Het is bovendien niet bekendgemaakt wat er is besproken tijdens de tweede ontmoeting.

Trump reageerde op Twitter op het bekend worden van het tweede gesprek. “Het nepnieuws wordt steeds oneerlijker. Zelfs een diner voor de G20-leiders wordt als onheilspellend neergezet.” Hij zegt dat het gewoon een diner voor alle leiders en hun partners betrof en dat de pers ervan wist.

Gesponsorde artikelen