Trump “breekt” tijdens vergadering over Syrië en vraagt Erdogan “geen dwaas” te zijn

epa

Nancy Pelosi, de voorzitster van het Huis van Afgevaardigden in de VS, zegt dat ze Amerikaans president Donald Trump tijdens een vergadering over Syrië en de inval van Turkije in het land zag “breken”. Er circuleert nu ook een brief van Trump aan Erdogan, waar hij zijn Turkse ambtgenoot vraagt om “geen dwaas” te zijn. Dat meldt onder meer de Britse krant The Guardian.

Vlak voor de inval van het Turkse leger in het noorden van Syrië heeft Trump aan Erdogan in een brief gevraagd om “geen dwaas” en “geen stoere jongen” te zijn. De brief werd gisteravond door het Witte Huis naar buiten gebracht.

Trump schreef ook dat hij “hard heeft gewerkt” om een aantal van de problemen van Erdogan op te lossen: “Laat de wereld niet zitten, je kunt een geweldige deal sluiten. De geschiedenis zal dan positief over je oordelen. Als je dat niet doet, dan zal je gezien worden als de duivel.”

Congres-voorzitster Pelosi stelt dat “alle wegen met Trump naar Poetin leiden”.

Economische sancties

epa

In de brief staat ook nog eens het dreigement van Trump aan Erdogan om economische sancties tegen Turkije in te voeren: “Je wil niet verantwoordelijk zijn voor het afslachten van duizenden mensen. En ik wil niet verantwoordelijk zijn voor het vernietigen van de Turkse economie.”

Amerikaans congres in lichterlaaie

Het Amerikaanse Congres is niet te spreken van het besluit van Trump om de Amerikaanse soldaten terug te trekken uit Syrië. Trump kondigde dat vertrek aan na een telefoongesprek met Erdogan.

epa

De Turkse land- en luchtmacht viel een paar dagen geleden binnen in hun buurland Syrië om Koerdische strijders te verdrijven uit het Turks-Syrisch grensgebied. Erdogan beschouwt alle Koerdische strijders als terroristen van de PKK-beweging, ook de Syrisch-Koerdische YPG-troepen die door de VS gesteund werden en mee streden tegen IS.

Syrisch-Koerdische alliantie

De Koerden en de Syrische president Assad zijn nu een alliantie aangegaan om de militaire operatie van Turkije tegen te gaan. Op de Syrische staatstelevisie wordt er gesproken van “Turkse militaire agressie”. Syrische troepen zouden de stad Kobani bereikt hebben, die in 2014 in handen viel van IS, en dat door de Koerden heroverd werd.

Amerikaanse delegatie naar Erdogan   

epa

Ondanks druk van de NAVO zei Erdogan gisteren nog dat hij niet overweegt om de militaire operatie in Syrië te staken. De Amerikaanse vice-president Pence en de minister van Buitenlandse Zaken Pompeo komen later vandaag aan in Turkije om er met Erdogan over de inval te spreken. De Amerikaanse delegatie zal aandringen om een onmiddellijk staakt-het-vuren.

(Lees hier meer over de samenkomst van de Belgische federale regering om oplossingen te vinden voor de crisis in Syrië.)

Twee ontsnapte Belgische IS-strijders

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zegt dat de twee ontsnapte Belgische IS-strijders “geen reden tot paniek” vormen. De Belgische extremisten wisten uit een Koerdische gevangenis in het noorden van Syrië te ontsnappen nadat de bewakers weggingen om te vechten tegen Turkse militairen. Geens zegt in Terzake dat hij vooral rekent op de grootmachten in de regio om de situatie in de hand te houden. Geens geeft toe dat de ontsnapte gevangenen nog “onder invloed van de IS-ideologie” zouden kunnen zijn, maar wijst erop dat het voor de twee bijzonder moeilijk zal zijn om terug te keren naar Europa “omdat de sterk bewaakte Turkse grens gesloten is”.

Gesponsorde artikelen