Trump ferm op z’n bek: stemming over vervanging Obamacare uitgesteld bij gebrek aan steun uit eigen partij

Trump ferm op z’n bek: stemming over vervanging Obamacare uitgesteld bij gebrek aan steun uit eigen partij

Het was één van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften, maar Donald Trump slaagt er voorlopig niet in om zijn nieuwe gezondheidswet goedgekeurd te krijgen. Normaal moest daarover vandaag worden gestemd na wekenlange onderhandelingen, maar de stemming is ingetrokken. De reden: er zou zelfs niet genoeg steun zijn in zijn eigen Republikeinse partij.

Van gezichtsverlies gesproken. Eerder op de dag zei de woordvoerder van het Witte Huis nog vastberaden dat de stemming over de nieuwe gezondheidswet er zeker zou komen, maar intussen is ze op vraag van Trump uitgesteld. De Republikeinen zijn er dus niet in geslaagd om bij de eigen achterban voldoende steun te vinden. Het zou het einde van Obamacare betekend hebben, waardoor naar schatting 24 miljoen Amerikanen de komende tien jaar geen toegang tot een ziekteverzekering meer zouden hebben.

“Heel nipt’

Normaal moest er gisteren al worden gestemd, maar ook toen werd de stemming uitgesteld omdat Trump onvoldoende steun vond. Vandaag had flink gelobby daar verandering in moeten brengen, maar andermaal vindt de president niet genoeg steun. Volgens spreker Paul Ryan was het wel erg nipt, maar hij noemt het een teleurstellende dag. Op zijn vraag heeft Trump het wetsvoorstel weer ingetrokken. “We kwamen heel dichtbij, maar hadden niet genoeg stemmen.”

Ryan zegt dat groeipijnen de oorzaak voor dit debacle zijn. “Van oppositie naar de regerende partij; dat gaat gepaard met groeipijnen.” Voorts viel hij de wet van de vorige president Obama nogmaals aan. “Ik ben fier op de wet die we gemaakt hebben. Het ergste moet nog komen met Obamacare.”

En nu?

In totaal zijn 216 stemmen nodig voor Trumps nieuwe wet, en dat zal misschien niet meer lukken.In het Democratische kamp wordt met vreugde gereageerd, want het is toch wel een dikke overwinning tegen de kersverse president. Voorlopig is het niet duidelijk hoe het verder moet, al klinkt hier en daar dat de nieuwe gezondheidswet ten dode is opgeschreven. “We zullen met Obamacare moeten leven in de voorzienbare toekomst”, besluit Ryan.

Gesponsorde artikelen