Trump gaat “families weer samenhouden”, maar noemt alle heisa een afleiding van de Democraten

Trump gaat “families weer samenhouden”, maar noemt alle heisa een afleiding van de Democraten

Amerikaans president Donald Trump heeft woensdagavond een presidentiële verordening ondertekend die een einde moet maken aan het opsplitsen van families die illegaal de grens van de VS met Mexico hebben overgestoken. Trump geeft zo toe aan de enorme druk die er was gekomen nadat bleek dat kinderen er van hun ouders werden gescheiden en in kooien werden vastgehouden.

De druk op Amerikaans president Donald Trump om zijn immigratiebeleid om te gooien was de laatste dagen te groot geworden (lees hier meer over de ophef die er ontstaan was). Hij kon dan ook niet anders dan zijn beleid aan te passen. Door het ondertekenen van de presidentiële verordening zullen kinderen niet meer van hun ouders worden gescheiden.

Zero tolerance

“Ik vind het een heel belangrijke verordening”, liet Trump tijdens de ceremonie in het Witte Thuis optekenen. “Het gaat families samenhouden, maar tegelijkertijd zal het er ook voor zorgen dat we een heel krachtige, een heel sterke grens hebben en dat de veiligheid aan de grens hetzelfde of misschien zelfs beter zal zijn dan ervoor.”

De verordening zal families weer gaan samenhouden, maar het verandert dus niets aan de aanpak die Trump heeft geïmplementeerd. De zero tolerance-aanpak, die onder leiding van minister van Justitie Jeff Sessions werd ingevoerd, zal blijven gelden.

Daarbij wordt getracht om alle mogelijke zaken van illegale migratie ook echt daadwerkelijk te vervolgen. Daardoor werden een pak volwassenen meer opgepakt dan ervoor. Omdat hun kinderen niet altijd voor datzelfde misdrijf worden vervolgd, konden ze niet samen worden vastgehouden. Sinds begin mei werden er zo al meer dan 2.300 kinderen van hun ouders weggerukt. Daar komt nu dus verandering in.

Hillary Clinton

Al lijkt de president toch niet echt helemaal achter de verordening te staan. Amper uren voor het ondertekenen, bevestigde hij nog zijn vertrouwen in de aanpak en een paar uur erna zei hij al dat alle heisa een afleiding is geweest van de Democraten om het onderzoek naar Hillary Clinton en de FBI af te dekken. “Ze hebben het steeds maar weer over immigratie”, stelde hij tijdens een rally in Duluth, in de Amerikaanse staat Minnesota. “Ze willen niet tonen wat er in het Congres aan het gebeuren is, waar deze oplichting blootgelegd is.”

Ondertussen zijn er vele critici die de tekst niet ver genoeg vinden gaan en die duiden op de nogal onduidelijke bewoording, die ruimte laat voor interpretatie en uitzonderingen. De verordening doet ook niets om de al gescheiden families te herenigen.

Gesponsorde artikelen