Trump gaat klimaatverdrag Parijs opzeggen als hij president wordt

Trump gaat klimaatverdrag Parijs opzeggen als hij president wordt

Donald Trump wil als hij tot Amerikaans president wordt gekozen het klimaatverdrag van Parijs opzeggen. Hij wil ook alle milieubepalingen die een rem zetten op de energie-industrie afschaffen. Zoiets zou, dat blijkt uit een nieuwe studie die enkele dagen geleden uitkwam, de gemiddelde temperatuur met 10 graden Celsius doen stijgen tegen 2300. 

Trump zei het gisteren in Bismarck in North Dakota. Het was voor het eerst dat The Donald details gaf van het energiebeleid dat hij hoopt te voeren, moest hij verkozen worden.

Trump zei ook dat hij de Keystone-Pijpleiding weer op tafel gaat brengen. Via die 1.900 kilometer lange leiding zou ruwe olie uit de teerzandvelden van Canada moeten worden vervoerd naar raffinaderijen in het zuiden van de VS.

Milieuactivisten stellen dat Keystone voor meer uitstoot zorgt. Voorstanders van Keystone denken dat de aanleg goed zou zijn voor duizenden banen en meer zekerheid biedt over de levering van energie in de VS.

“Dat is hoe wij ons land weer rijk zullen maken.” Hij zei dat Obama “alles gedaan heeft om Amerikaanse energie in de weg te zitten”, wat onder Clinton “nog veel erger zal worden”.

10 graden

Eerder deze week kwam er een studie uit waaruit blijkt dat als we alle bekende voorraden fossiele brandstoffen gaan gebruiken, het klimaat met gemiddeld 10 graden gaat opwarmen. In sommige delen van de wereld, zoals de polen, stijgt de temperatuur zelfs tot 20 graden tegen 2300 in zo’n scenario.

Om de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius te houden en zo catastrofale klimaatverandering te vermijden, moet minstens 80 procent van de bekende olie-, gas- en steenkoolvoorraden in de grond blijven.

“Canard”

Katarzyna Tokarska en haar collega’s van de University of Victoria in Canada berekenden dat als we gewoon doorgaan met ongebreideld gebruik van fossiele brandstoffen, dat een uitstoot met het equivalent van minstens 5.000 miljard ton CO2 zou betekenen.

Trump houdt er een jarenlange gewoonte op na om de klimaatwetenschap radicaal af te kraken. Dit zijn maar een aantal van zijn veelgebruikte synoniemen om klimaatverandering te omschrijven: “hoax“, “canard“, “mythical“, “con job“, “nonexistent” en ”bullshit”.

Gesponsorde artikelen