Trump gaf goedkeuring voor aanval op Iran, maar trok die op het allerlaatste moment weer in

Amerikaans president Donald Trump
Getty Images

Amerikaans president Donald Trump zou gisteren verschillende aanvallen op Iran hebben goedgekeurd als vergelding voor het neerhalen van een Amerikaanse drone. Alles zou in gereedheid zijn gebracht, maar op het allerlaatste moment trok Trump z’n goedkeuring in. Het is nog onduidelijk of de aanvallen enkel zijn uitgesteld of volledig zijn geschrapt.

Volgens de Amerikaanse krant The New York Times zou Amerikaans president Donald Trump gisteren z’n goedkeuring hebben gegeven voor aanvallen op Iran. Daarbij zouden verschillende raketlanceringssites worden getarget.

Alles zou in gereedheid zijn gebracht voor de aanvallen: de gevechtsvliegtuigen waren opgestegen en de schepen lagen in positie, zo meldde een anonieme bron aan de krant. Maar op het allerlaatste moment zou Trump, heel abrupt, die goedkeuring hebben ingetrokken. Waarom hij dat deed en of de aanvallen op een later tijdstip wel zullen plaatsvinden, is voorlopig nog onduidelijk.

Drone van 100 miljoen uit de lucht gehaald

Aanleiding voor die (gestaakte) aanvallen was het neerhalen van een Amerikaanse drone door Iran gisteren. Een zoveelste in een reeks incidenten in de regio die de spanningen ondertussen gigantisch hebben opgevoerd.

Volgens Iran zou de drone, die meer dan 100 miljoen dollar kostte, zich in het Iraanse luchtruim hebben bevonden maar de VS betwist dat.

Trump reageerde eerst nog heel gematigd en kalm op het incident, zeggende dat de drone misschien wel was neergehaald door “een autonome en domme” Iraanse officier.

“Er zat geen man of vrouw in de drone. Dat zou een heel groot verschil hebben gemaakt”, stelde Trump toen nog diplomatisch. Al beantwoordde hij de vraag of er een reactie zou komen van de VS wel omineus: “Dat zullen jullie wel zien”. Dat escaleerde dus tot op het punt dat de president aanvallen op verschillende Iraanse doelwitten goedkeurde, om ze net voor het uitvoeren ervan dan weer in te trekken.

Wat Trump tot die beslissingen, zowel het goedkeuren als het weer intrekken, heeft geleid, konden de bronnen van The New York Times niet zeggen. Ook op de vraag of de aanvallen later wel zouden worden uitgevoerd, blijft voorlopig nog onduidelijk.

Ban op Iraans luchtruim

Als reactie op het neerhalen van de drone, stelde de Amerikaanse luchtvaartdienst wel een ban in voor alle Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen en vliegtuigen om zich nog in het Iraanse luchtruim te wagen.

Dat, officieel, omdat de militaire en politieke spanningen “een indirect risico vormen voor de Amerikaanse private luchtvaartoperaties en mogelijkheid biedt voor een misrekening of verkeerde identificatie”. Zo schrapte United Airlines al verschillende vluchten naar India die via het Iraanse luchtruim zouden gaan.

Gesponsorde artikelen