Left Right
scrollTop top

Trump geeft groen licht voor nieuwe sancties tegen Rusland


Trump geeft groen licht voor nieuwe sancties tegen Rusland

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het wetsvoorstel getekend, waarmee hij Rusland nieuwe sancties oplegt. Ook zal het voortaan moeilijker worden om de bestaande sancties tegen Moskou op te heffen. Dat meldt het Witte Huis aan Amerikaanse nieuwsmedia. Ook komen er hiermee nieuwe sancties tegen Iran en Noord-Korea.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het wetsvoorstel getekend dat nieuwe sancties oplegt aan Rusland. Bovendien zal Trump zelf bestaande sancties tegen Moskou voortaan moeilijker kunnen opheffen. Daarvoor is nu eerst toestemming van de vertegenwoordigers van het Congres nodig. Dat melden Amerikaanse nieuwsmedia.

Trump twijfelde even om zijn handtekening te zetten, want hij wil eigenlijk niet dat de wet erdoor komt. Trump laat weten dat hij de wet zal toepassen “op een manier die consistent is met de constitutionele autoriteit van de president om buitenlandse relaties te onderhouden”. Wel zegt hij bedenkingen te hebben bij de grondwettelijkheid van bepaalde artikels. Hij noemt de hele wettekst “zeer gebrekkig”. Ook tast de tekst volgens hem “de autoriteit van de president aan en kan hij de mogelijkheden van de VS om samen te werken met bondgenoten bemoeilijken”.

Toch vindt de meerderheid van de Amerikaanse Congresleden dat Rusland gestraft moet worden voor een mogelijke inmenging in de presidentsverkiezingen in de VS. Een ander motief voor de nieuwe sancties: de Russische annexatie van de Krim. Na het instemmen van de Senaat werd het wetsvoorstel naar het Witte Huis gestuurd. Met de sancties wordt vooral de Russische energiesector getroffen.

Europa niet akkoord

Als reactie heeft Rusland eerder zelf al sancties aan de VS opgelegd. Zo moet het aantal Amerikaanse diplomaten in Rusland vanaf 1 september dalen naar 455. 755 Amerikaanse diplomaten moeten het land dus verlaten.

De vorige keer dat er sancties aan Rusland werden opgelegd was aan het einde van Obama’s presidentstermijn. Poetin hoopte dat Trump die sancties zou verlichten, maar nu gebeurt dus het tegenovergestelde.

De Europese Commissie veroordeelt de nieuwe sancties van de VS en zegt dat ze de energiebelangen van de EU in gevaar brengen. Daarom dreigt de EU met tegenmaatregelen. Wat Europa vooral zorgen baart in de wet, zijn de straffen voor buitenlandse gas- en oliebedrijven die samenwerken met Russische partners. Vooral in Duitsland hebben ze de indruk dat regering-Trump de eigen economie wil bevorderen met deze sancties. “America First mag niet betekenen dat de belangen van Europa op de laatste plaats komen”, reageert Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de nieuwe sancties “onaanvaardbaar”.

Ook Iran en Noord-Korea worden door de nieuwe Amerikaanse sancties getroffen.

De Krim

Het schiereiland de Krim was jarenlang een autonome provincie binnen Oekraïne, maar het werd in maart 2014 geannexeerd door Rusland. Daarna spraken de inwoners zich in een referendum uit voor een toenadering tot Rusland. De meerderheid van hen spreekt Russisch. Internationaal werd die annexatie nooit erkend. De EU en verschillende landen proberen met sancties Rusland onder druk te zetten om de Krim ‘terug te geven’ aan Oekraïne.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588