Trump geeft nu ook zijn schoonzoon mooi postje in Witte Huis

Trump geeft nu ook zijn schoonzoon mooi postje in Witte Huis

Bijna-president Donald Trump heeft aangekondigd dat hij zijn schoonzoon Jared Kushner gaat benoemen tot topadviseur in het Witte Huis. Kushner wordt zijn adviseur op het gebied van handel en het Midden-Oosten. Hij zal nauw samenwerken met stafchef Priebus en strategisch adviseur Bannon. 

De keuze voor de 35-jarige schoonzoon is opmerkelijk, niet eens omdat hij zo dicht bij Trump staat en getrouwd is met zijn dochter Ivanka, die nu nog verantwoordelijk is voor een deel van het Trump-imperium, maar in de eerste plaats omdat Kushner niet echt opgeleid is of expertise heeft voor de taak die hem nu wordt toebedeeld.

In november zei Trump, dat Kushner, omdat die orthodox joods is, “goed voor vrede in het Midden Oosten zou kunnen zorgen”.

Net als Trump is Kushner een geval van geboren worden met een gouden lepel in de mond. Hij studeerde sociologie aan Harvard. Al toen hij voorin de twintig was, kreeg hij de leiding over de firma van zijn vader Charles, niet omdat hij daarvoor geschikt zou zijn, wel omdat zijn vader de gevangenis in moest wegens belastingontduiking.

Chinezen

Wat veel zegt over het karakter van Kushner: toen hij eind vorig jaar de kans kreeg om wraak te nemen op de openbaar aanklager die zijn vader in 2005 naar de gevangenis stuurde, deed hij dat ook zonder verpinken: de latere gouverneur van New Jersey Chris Christie, werd uit Trumps transitieteam gezet.

Tot hij zich terugtrok om de campagne van zijn schoonvader te leiden, was Kushner de CEO van Kushner Companies, een vastgoedimperium als dat van Trump. Kushner kon overleven via leningen en joint ventures van en met Chinese, Israëlische en Russische partners.

Daarnaast bezit Kushner de Amerikaanse krant The New York Observer (cadeautje van zijn pa) en investeerde hij samen met zijn broer Josh in een zorgverzekeraar die zou profiteren van Obamacare. Momenteel is hij een deal aan het afronden met de Chinese investeerder Wu Xiaohui over de ontwikkeling van een pand aan Fifth Avenue in New York (met nummer 666 overigens, voor wie in dat soort dingen tekens ziet). Xiaohui handelt in feite in opdracht van de Chinese overheid, die controle heeft over Anbang, zijn bedrijf.

Principes

Om maar te zeggen dat als het op geld verdienen aankomen de principes en politieke overtuigingen wel heel snel overboord gaan in de familie Trump.

Kushner wordt door z’n leraren op de middelbare school omschreven als “niet echt supermateriaal”. Ze waren dan ook bijzonder verrast dat hij binnengeraakte op Harvard en later op New York University: de testscores die bepalen of iemand naar de unief mag in de VS waren te laag daarvoor.

Maar zo laag als die testscores waren, zo vol zaten de zakken van vader Kushner, en, donaties van respectievelijk 2,5 en 3 miljoen dollar zorgden ervoor dat Jared zijn MBA kon halen.

Ivanka naar de haard

Afgelopen weekend maakte Kushner wel al bekend dat hij zich zou terugtrekken als CEO. Ivanka Trump neemt met de benoeming van Kushner afstand van al haar zakelijke belangen en gaat verder geen rol vervullen in de regering van Trump. Het echtpaar verhuist vanuit New York naar Washington, waar “Ivanka zich zal richten op haar gezin”.

Kushner hoeft voor zijn benoeming geen toestemming te krijgen van de Senaat. Voor een kabinetspositie was dit wel nodig geweest. Om de schijn van nepotisme te voorkomen zal Kushner ook niet worden betaald voor zijn diensten.

Volgens de juristen die Trump hebben geadviseerd over zijn keuze, gaat de benoeming niet in tegen de federale wetgeving uit 1967 tegen nepotisme.

Het is niet trouwens de eerste keer dat een naast familielid van een nieuwe president een belangrijke positie in het Witte Huis krijgt. President John F. Kennedy maakte zijn broer Robert in 1961 minister van Justitie in zijn regering. Er was daar wel een verschil: Robert Kennedy had alle politieke watertjes van Washington al doorlopen en kende het reilen en zeilen daar.

Net als Trump is Kushner een geval van geboren worden met een gouden lepel in de mond.Hij kreeg de leiding over de firma van zijn vader Charles, niet omdat hij daarvoor geschikt zou zijn, wel omdat zijn vader de gevangenis in moest wegens belastingontduiking en fraude. 

Gesponsorde artikelen