Trump gooit nog wat extra olie op het vuur op G7: “Rusland zou hierbij moeten zijn”

Trump gooit nog wat extra olie op het vuur op G7: “Rusland zou hierbij moeten zijn”

Amerikaans president Donald Trump is erin geslaagd om zich nog verder te isoleren van de rest van de wereldleiders op de G7-top, die gisteren van start ging. Die top werd met argusogen gevolgd omwille van de ontkiemende handelsoorlog tussen de VS en zijn bondgenoten, maar Trump gooide nog wat extra olie op het vuur door achteloos te stellen dat “Rusland erbij zou moeten zijn”. Iets wat hem niet in dank werd afgenomen door de andere leiders.

Al voor de top had Amerikaans president Donald Trump zijn collega’s op de G7-bijeenkomst het harnas ingejaagd door importheffingen te verhogen voor verscheidene producten. Die lieten op hun beurt natuurlijk niet zomaar begaan en antwoordden met hun eigen importheffingen (al had die reactie wel een politiek doeleinde, zoals je hier kan lezen). De vrees is nu dat Trump nog harder zal willen terugslaan en een echte handelsoorlog zal ontketenen (wat de gevolgen van zo’n handelsoorlog kunnen zijn, vind je hier). En dus leek de G7-top, die gisteren van start is gegaan, te gaan resulteren in een ‘G6 + 1’.

Pijnlijke timing

Maar nu is Trump er dus in geslaagd om zich nog meer te isoleren van de rest van de wereldleiders dan al het geval was. Op weg naar de top vroeg hij zich achteloos af “waarom we de meeting hebben zonder dat Rusland erbij is? Rusland zou erbij moeten zijn.” Rusland werd in 2014 opzijgeschoven. Naar aanleiding van de Krimcrisis besloten de leiders toen gezamenlijk om Rusland voorlopig niet meer uit te nodigen (een verdere geschiedenis van de relatie tussen Rusland en de G7, kan je hier lezen).

Wat de timing van Trump nog pijnlijker maakt, is dat het beleid tegen Rusland een van de punten was die op de agenda van de G7-top stond. Zijn uitspraken zorgden dan natuurlijk ook voor de nodige ophef, en al zeker bij zijn collega’s op de top die Trump meteen op zijn plaats zetten.

Giuseppe Conte

“Laten we niet vergeten waarom de G8 de G7 is geworden”, stelde Brits premier Theresa May bij Sky News. “Voor we ook maar kunnen beginnen om hierover te praten, moet het duidelijk zijn dat Rusland het over een hele andere boeg zal gooien.” Ook de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Chrystia Freeland, reageerde ontsteld: “De positie van Canada is heel duidelijk. Met hun huidige gedrag is er geen basis om Rusland nu weer toe te laten tot de G7.”

De enige bij wie Trump op wat meeval kon rekenen, was de nieuwe Italiaanse premier Giuseppe Conte. In een tweet zei die dat hij het eens was met Trump: “Rusland zou weer moeten toetreden tot de G8. Dat is in het belang van iedereen.” Al krabbelde hij meteen ook weer terug toen de andere Europese leiders hem op het matje riepen en bevestigde hij het Italiaanse beleid dat Rusland enkel opnieuw wordt toegelaten als ze aan alle voorwaarden voldoen.

Vreemd genoeg gaat Trump met zijn uitspraken in tegen z’n eigen ministerie van Buitenlandse Zaken, dat net zoals de Canadese en Europese leiders stelt dat Rusland zich eerst moet terugtrekken uit Oekraïne. Maar ook in Rusland liggen ze blijkbaar niet meteen te wachten op een uitnodiging. Een woordvoerder van de Russische overheid liet in een statement weten dat “Rusland zich nu focust op andere formats, losstaand van de G7”.

“6 tegen 1”

Hoewel voor de ogen van de camera’s alles vlot en amicaal verliep tussen Trump en zijn Europese, Canadese en Japanse collega’s, bleek er binnenskamers weinig te zijn veranderd.

“We hebben veel vooruitgang geboekt”, liet Trump optekenen na een meeting met Frans president Emmanuel Macron en Canadees minister Justin Trudeau. “Er is al jaren een groot handelsverschil tussen de VS en de Europese Unie, maar we lossen het op”, zei Trump. “Emmanuel was heel hulpvaardig. Er zal iets gebeuren dat volgens mij heel positief zal zijn.”

Al spreken verschillende stemmen dat tegen. “Het was een heel voorspelbare meeting”, meldt een bron aan The Guardian. “Trump heeft zijn handelsdata voorgesteld. De Europeanen stelden dan weer tegenstrijdige cijfers voor die aantoonden dat ze lageren tarieven hanteerden dan de VS. Het was veelal zes tegen één.”

Bronnen achter de schermen hebben er dan ook sterke twijfels bij of de zeven leiders tot een gezamenlijk slotcommuniqué zullen komen. Mocht dat niet lukken, zou dat meteen ook de eerste keer zijn in de geschiedenis.

epa

Gesponsorde artikelen