Trump haalt opnieuw verkooptrucs boven tijdens meeting met Kim Jong-un, maar levert het iets op?

Trump haalt opnieuw verkooptrucs boven tijdens meeting met Kim Jong-un, maar levert het iets op?

Amerikaans president Donald Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un hebben elkaar voor de tweede keer ontmoet, dit keer in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Beide staatshoofden zullen twee dagen met elkaar in gesprek gaan. Trump zette de positieve toon door Kim “een grote leider” te noemen en bood zijn hulp aan om Noord-Korea “een fantastische toekomst” te verschaffen. Veel vlaggen, glimlachen en symbolisch gedoe, maar of Kim bereid zal zijn om zijn nucleair arsenaal af te bouwen, is lang niet zeker.

Kim en Trump hebben elkaar de hand geschud voor een heleboel Amerikaanse en Noord-Koreaanse vlaggen. De achtergrond is ongeveer dezelfde als die van de vorige meeting in Singapore acht maanden geleden. Trump putte duidelijk uit z’n ervaring als vastgoedmagnaat en deed een verdienstelijke poging om Kim te charmeren.

“Het is voor ons een eer om hier te zijn met voorzitter Kim in een land, Vietnam, waar voor ons de rode loper is uitgerold en waar ze erg vereerd zijn om ons te mogen ontvangen”, zei Trump. “Het is goed om met u te zijn. We hadden een succesvolle eerste ontmoeting. Sommige mensen zouden willen dat het sneller gaat, maar ik ben tevreden. En u bent tevreden. We willen tevreden zijn met wat we doen.”

“Onze eerste vergadering was een groot succes”, zei Trump nog maar eens. “En ik hoop dat deze even goed of zelfs nog beter zal verlopen. We hebben al veel vooruitgang geboekt. De grootste vooruitgang is onze relatie. Die is erg goed.”

(Noord-Korea blijft voorlopig langeafstandsraketten voor atoombommen bouwen.)

Nucleaire programma

Trump hanteert eigenlijk exact dezelfde stijl als in Singapore. Hij belooft Kim dat Noord-Korea een fantastische toekomst te wachten staat als het nucleaire programma afgebouwd wordt. Tijdens de vorige meeting was afgesproken dat Noord-Korea z’n atoomprogramma zou staken. Dit is echter niet gebeurd. De harde woorden tussen Kim en Trump mogen dan wel verdwenen zijn, in essentie hebben de onderhandelingen tussen de twee nog niet veel opgeleverd. De wereldpers is dan ook erg benieuwd met welk akkoord of standpunt de staatshoofden straks naar buiten zullen komen.

Uiteraard valt het nog af te wachten of Kim dit keer de afspraken zal respecteren, eens hij teruggetrokken is naar zijn geïsoleerde land.

(Trump wou Kim Jong-un vorig jaar een cd geven.)

EPA

Wederzijds geslijm

“Ik denk dat uw land veel economisch potentieel heeft, ongelooflijk, onbeperkt”, zei Trump. “Ik denk dat uw land een geweldige toekomst te wachten staat met een grootse leider. Ik hoop dat het binnenkort zo ver is en ik wil daarbij helpen.”

Daarop begon Kim Jong-un, die erg overweldigd leek door het hele gebeuren, uiteindelijk ook te praten: “Deze succesvolle bijeenkomst hebben we te danken aan de moedige beslissing van Trump”: “Sinds we elkaar de vorige keer ontmoet hebben, zijn we de misverstanden en vijandigheden overkomen. Er is veel geduld nodig.”

(Met deze bizarre video probeerde Trump Kim Jong-un vorige keer te overtuigen.)

Diner met vertrouwelingen

Trump en Kim hebben ondertussen gedineerd in de aanwezigheid van Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en Stafchef van het Witte Huis Mick Mulvaney. Kim had zijn minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho bij en de vice-voorzitter van zijn Communistische Partij, Kim Yong-chol.

Trump liet al verstaan dat de belangrijkste vergadering later doorgaat. Hij belooft een persconferentie na afloop.

EPA

Gesponsorde artikelen