Trump heeft een nieuwe strategie voor de oorlog in Afghanistan, maar hij wil ze niet vertellen

Trump heeft een nieuwe strategie voor de oorlog in Afghanistan, maar hij wil ze niet vertellen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn militaire strategie meegedeeld op een persconferentie Maar bon, meegedeeld is veel gezegd, want de president vindt dat het “contraproductief is om details van militaire operaties te delen met het publiek”. En dus gaat hij dat niet meer doen.

Als president van de Verenigde Staten is Trump ook opperbevelhebber van het leger. Na maanden van nadenken en het reviewen van militaire acties en plannen, heeft Trump nu een nieuwe strategie voor de oorlog in Afghanistan bekend gemaakt.

Geen details meer

Maar eigenlijk heeft hij weinig gezegd, want hij maakte duidelijk dat het publiek geen details meer zal horen over de oorlog, zoals het aantal militairen dat wordt uitgezonden, zo schrijft Huffington Post.

“Ik heb vele keren gezegd hoe contraproductief het is voor de Verenigde Staten om op voorhand aan te kondigen op welke data we militaire operaties willen beginnen en eindigen”, zei hij onder andere. Hij voegde daar nog aan toe dat “we niet meer zullen praten over het aantal troepen voor onze toekomstige militaire acties”.

Maar hij is duidelijk over het doel in Afghanistan: “Onze vijand aanvallen, het vernietigen van ISIS, het verpletteren van al Qaeda, het voorkomen dat de Taliban het land overneemt en massa-aanvallen tegen Amerikanen stopzetten nog voor ze zich voordoen”.

Amerikaanse media schreven al dat Trump daarom meer militairen naar Afghanistan zal sturen, maar of dat zo is en hoeveel troepen er dan wel gestuurd zouden worden, daar hebben we het raden naar.

Samenwerken met buurlanden

Trump vertelde ook nog in Fort Myer in Arlington, Virginia dat de Trump-administratie meer druk wil leggen op Pakistan en India, twee buurlanden van Afghanistan. Trump wil dat Pakistan niet langer een veilige haven voor terroristen is en hij raadt het land dan ook aan om samen te werken met de Amerikanen. “Pakistan heeft veel te winnen met een samenwerking met ons”, zo zei de president. “Het land heeft veel te verliezen als ze blijven een veilige haven voor terroristen zijn”, voegde hij daar nog aan toe.

De president zegt “dat we niet dezelfde fouten mogen maken als onze leiders in Irak hebben gemaakt” en daarmee verwees hij naar de opkomst van Islamitische Staat nadat de Amerikaanse troepen het land verlaten hebben. De Amerikanen hebben jarenlang gevochten in Irak na de aanslagen van 11 september 2001, om het bewind van de toenmalige leider Saddam Hoessein omver te werpen.

Wind waait

Maar zoals de wind waait, zo waait ook het jasje van Trump. De voorbije jaren stond hij altijd op de eerste rij om de militaire strategie van Barack Obama met de grond gelijk te maken, zeggende “dat er alleen maar levens en miljarden geld worden verspild”.

Afghanistan = pijnpunt

Maar na zijn nominatie als Republikeinse presidentskandidaat, begon Trump gematigder te zijn. Hij noemde de invasie in Afghanistan in 2015 nog altijd “een vreselijke fout”, maar hij steunde de beslissing om troepen in het land te houden om te voorkomen “dat het land ineen zou storten”.

De militaire operatie in Afghanistan is een pijnpunt voor Amerikaanse presidenten. Obama had beloofd om de 5.500 aanwezige troepen tegen het einde van zijn ambtstermijn terug te trekken uit Afghanistan, maar stuurde uiteindelijk in totaal 8.400 soldaten naar het Midden-Oosten om zeker te zijn dat de Taliban en andere terrorismegroepen niet aan ruimte zouden winnen. Bij Trump is het net hetzelfde verhaal: hij wil minder militairen in het Midden-Oosten maar ziet zich genoodzaakt om er nog meer te sturen. Na 16 jaar oorlog voeren, is het einde nog altijd niet in zicht, maar volgens Trump “neem je heel andere beslissingen eenmaal je in the Oval Office zit”.

Steve Bannon in tegenaanval

Ondertussen lijkt het erop dat Steve Bannon nu een boekje gaat opendoen over president Trump. Amper een paar uur voor de persconferentie over militaire strategie voor Afghanistan, publiceerde extreemrechtse website Breitbart News waar Bannon opnieuw lid van is, een artikel met de titel “Wat is het doel in Afghanistan? Washington weet het niet”.

Bannon was altijd een felle tegenstander van de oorlog in Afghanistan, zo schrijft The Independent nog, maar andere leden van het Witte Huis zoals vice-president Mike Pence en Defence Secretary James Mattis pushten altijd al voor meer militairen om meer diplomatieke druk te kunnen leggen op regio’s zoals Pakistan en India.

Gesponsorde artikelen