Left Right
scrollTop top

Trump houdt z’n land in ‘shutdown’ omdat hij niet wil wijken van z’n muur


Trump houdt z’n land in ‘shutdown’ omdat hij niet wil wijken van z’n muur

Amerikaans president Donald Trump wil koste wat het kost zijn muur met de grens van Mexico en daarvoor is hij bereid ver te gaan. Zo gaf hij aan het land “maanden of jaren” in shutdown-modus te houden als dat nodig zou zijn om het immense budget van 5,6 miljard dollar te krijgen voor de bouw van de muur.

“Maanden of jaren”, dat is hoelang Trump bereid is deze ‘shutdown’ in de Verenigde Staten te laten verder duren. De shutdown, een situatie waarbij heel wat overheidsinstellingen verplicht hun deuren moeten sluiten, gaat vandaag z’n zestiende dag in en een oplossing voor de situatie lijkt veraf.

Gesprekken lopen vast

De Amerikaanse republikeinen en democraten zaten gisteren opnieuw samen om tot een oplossing te komen, maar die kwam er dus niet. Veel daarvan heeft te maken met het feit dat president Donald Trump zijn been stijf houdt over de muur die zijn land zou moeten afschermen van Mexico. De bouw van deze muur was een van de grootste agendapunten tijdens de presidentscampagne van Donald Trump, maar het prijskaartje is zo groot dat de democraten weigeren om hier budgetten voor vrij te maken.

De bouw van deze muur zou namelijk een kost hebben van 5,6 miljard dollar (een kleine 5 miljard euro). Dat geld zouden de democraten liever in andere, meer dringende, zaken investeren. Maar zo lang er geen muur komt, blijft het land in shutdown, zo liet Trump al verstaan. Langs democratische kant worden de gesprekken nu geleid door de gloednieuwe voorzitter van het huis van afgevaardigden, Nancy Pelosi. Zij liet al verstaan dat er géén muur zal komen. Zo lang beide partijen weigeren toe te geven, zal het land dus in shutdown blijven en heel wat mensen verplicht thuis moeten blijven of onbetaald werk moeten leveren.


The wall is coming

Om z’n woorden nog wat kracht bij te zetten, tweette Trump vandaag opnieuw een foto in de gekende Game of Thrones-stijl. Iets waarvoor HBO hem eerder al terechtwees. Donald Trump gebruikte eerder al de typische layout en taal van de populaire serie in zijn “Sanctions are coming“-campagne. Toen reageerde HBO scherp: “Wij waren niet op de hoogte van deze boodschap en zouden graag hebben dat ons handelsmerk niet misbruikt wordt voor politieke doeleinden”.

Boodschappen die Trump in de wind sloeg, want onlangs verscheen hij nog op een vergadering met die bewuste “Sanctions are coming“-poster. En ook nu gebruikt hij dezelfde stijl en taal als Game of Thrones. Met de boodschap “The wall is coming” maakt Trump duidelijk dat hij nog steeds achter zijn muur staat en daar voorlopig nog niet voor wil wijken. Al zet hij z’n land daarmee wel, letterlijk, muurvast.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.173.928
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170