Democraten dienen conclusie van impeachmentonderzoek tegen Trump in: “Macht misbruikt voor persoonlijke doeleinden”

epa

In de Verenigde Staten hebben de Democraten na lange hoorzittingen de conclusie van het impeachmentonderzoek tegen president Donald Trump ingediend. Daarin staat dat Trump zijn macht misbruikt heeft door Oekraïne onder druk te zetten om de zoon van zijn politieke rivaal Joe Biden te vervolgen. In het rapport staat ook dat Trump het onderzoek verhinderd heeft. Zelfs spreekt de president van een heksenjacht tegen hem.

epa

Het afzettingsonderzoek tegen president Trump is naar een volgend niveau getild. Zo heeft het Huis van Afgevaardigden in het Amerikaans Congres, het federaal parlement van de VS, een rapport van 300 pagina’s goedgekeurd. De stemming over het rapport gebeurde achter gesloten deuren. Daarin staat dat Trump zijn macht als president zijn macht misbruikt heeft. Dat melden onder andere de Britse krant The Guardian en de Amerikaanse zender CNN.

Het rapport werd opgesteld door de Democraten. De volgende stap is dat de tekst naar de juridische commissie het Huis van Afgevaardigden gaat. Die komt vandaag samen in een hoorzitting.

Persoonlijke doeleinden

epa

In het rapport is een samenraapsel van getuigenissen van toppolitici en -ambtenaren te lezen. De Democraten stellen dat het rapport aantoont dat Trump maandenlang zijn positie als president misbruikt heeft voor persoonlijke doeleinden in de aanloop naar de verkiezingen van 2020.

De belangrijkste beschuldiging van de Democraten, die al twee jaar de meerderheid vormen in het Huis, Trump ervan militaire hulp aan Oekraïne en een ontmoeting met Oekraïense president Zelenksi op het Witte Huis te hebben laten afhangen van een onderzoek naar zijn Democratische uitdager Joe Biden.

De Democraten vinden ook dat Trump het Amerikaanse buitenlands beleid laat afhangen van zijn strategie op het vlak van verkiezingen.

Gekibbel met Macron

Bovendien is de viering van de 70ste verjaardag van de NAVO is in mineur geopend. Het kwam tijdens een persconferentie tot een verbale confrontatie tussen Trump en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron. Die klaagde dat de VS strategische beslissingen niet langer overlegt met de NAVO-partners. Macron had de NAVO “hersendood” genoemd en dat schoot bij Trump in het verkeerde keelgat. Trump wil dat de Europese landen meer bijdragen aan de NAVO.

Gesponsorde artikelen