Trump wordt zo goed als zeker niet afgezet: Senaat wil geen getuigen horen in afzettingsproces

epa

In de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Trump heeft de Amerikaanse Senaat tegen het oproepen van getuigen gestemd. Vooral de Republikeinse meerderheid stemde tegen. Trump wordt beschuldigd van machtsmisbruik en het belemmeren van een onderzoek tegen hem. Het is nu zo goed als zeker dat Trump niet afgezet wordt. De laatste stemming staat op woensdag gepland.

In de Amerikaanse senaat werd het oproepen van getuigen en het aanvragen van ander mogelijk bewijsmateriaal afgewezen met 51 tegen 49 stemmen. Dat meldt onder meer de Amerikaanse omroep CNN. Er zal dus binnenkort gestemd kunnen worden over de aanklachten tegen Trump. Om hem schuldig te verklaren en uit zijn ambt te zetten, zijn de stemmen van 67 senatoren nodig. Gezien de resultaten van de vorige stemming lijkt dat niet realistisch.

Maandag gaan er nog slotpleidooien door, dinsdag houdt Trump zijn jaarlijkse toespraak voor het Congres en worden er voorverkiezingen gehouden in de staat Iowa voor de presidentsverkiezingen in november. Daarna stemt de senaat over het al dan niet afzetten van Trump.

John Bolton niet als getuige

epa

De Democraten hadden John Bolton, de voormalig Nationale Veiligheidsadviseur onder Trump, willen horen in de senaat. Trump wordt ervan beschuldigd misbruik van zijn machtspositie te hebben gemaakt door het verlenen van financiële steun voor militaire doeleinden aan Oekraïne. In ruil daarvoor zou Oekraïne een strafrechtelijk onderzoek moeten voeren naar Joe Biden, Trump zijn Democratische rivaal, en zijn zoon Hunter. Bolton brengt in maart een boek uit over hoe hij het Oekraïne-schandaal beleefde. Het Witte Huis zou Bolton al bedreigd hebben.

Hete adem van campagne

Alles wijst er dus op dat Trump woensdag wordt vrijgesproken. Wellicht zal de president dinsdag tijdens zijn state of the union, en zeker in de campagne daarna victorie kraaien om zijn achterban op de been te krijgen.

Toch moet Trump niet te vroeg juichen, want het boek van Bolton en andere belastende informatie over hem kunnen stokken in de wielen van zijn campagne worden. De twijfelende kiezers en de zogenaamde swing states (waar geen van de partijen of kandidaten een opvallende meerderheid heeft) zouden zich tegen Trump kunnen keren. In november vinden in de VS de presidentsverkiezingen plaats.

Gesponsorde artikelen