Trump kan niet wachten en wil eerder het debat aangaan met Biden

trump biden
EPA

De Amerikaanse president Donald Trump wil een vierde televisiedebat met zijn uitdager Joe Biden. Dat heeft zijn campagneteam woensdag bekendgemaakt. Momenteel staan er drie duels gepland, waarvan het eerste plaatsvindt op 29 september.

Donald Trump wil al op 4 september live de strijd aangaan met zijn Democratische tegenkandidaat Joe Biden. Dat kondigde zijn team aan in een brief aan de commissie die toeziet op de presidentiële verkiezingsdebatten.

Vervroegd debat en mogelijke moderators

De grote boosdoener hier is de coronapandemie. Om de verkiezingen veilig te laten verlopen, zullen burgers in sommige staten per post kunnen stemmen. De eigenlijke presidentsverkiezingen staan gepland op 3 november, maar wie per post kan stemmen zal dat al vroeger kunnen doen. Volgens Trumps campagneteam is het goed mogelijk dat er voor het laatste televisiedebat op 22 oktober al ruim 50 miljoen Amerikanen in 34 staten hun stem hebben uitgebracht. De burgers hebben daarom recht op een extra, eerder debat. En als dat niet lukt, moet het debat van eind oktober vervroegd worden, vindt het team van de huidige president.

De Trump-campagne stelde ook een lijst voor van mogelijke moderators, waaronder de Republikeinse radiopresentatoren Larry Elder en Hugh Hewitt.

Reactie van Joe Biden

Andrew Bates, een woordvoerder van Joe Biden, liet in een reactie weten dat Joe Biden “zal opdagen op de data en locaties die de commissie heeft voorgesteld.” Het team achter Joe Biden verwijt de president ervan dat hij al langer probeert om partijdige moderators het debat te laten leiden. “Joe Biden zal er staan. We wachten op Trump zijn beslissing.” De reactie eindigt met een felle sneer richting de president: “En misschien moet de president evenveel tijd steken in het bestrijden van Covid als in dit.”

Peilingen

Terwijl doet Donald Trump het nog steeds slecht in de peilingen. In de swing states, waar evengoed een Democraat als een Republikein kan winnen, ligt hij ver achter op zijn rivaal Joe Biden. In juli besloot de president een nieuwe campagnedirecteur aan te duiden. Naar het schijnt was de president niet tevreden over de koers die zijn vorige campagneleider uitzette. Vorige week nog stelde de president zelfs voor om de verkiezingen uit te stellen, uit vrees voor fraude.

Gesponsorde artikelen