Trump “kijkt ernaar uit” om met speciale aanklager te praten

Trump “kijkt ernaar uit” om met speciale aanklager te praten

President Trump is bereid om te praten met speciaal aanklager Mueller.  Tegen journalisten in het Witte Huis zei de Amerikaanse president bereid te zijn onder ede verklaringen af te leggen. “Ik kijk ernaar uit, eerlijk gezegd”, pochte hij. “Er is geen complot, geen samenzwering. Dat is het hele verhaal.”

Mueller onderzoekt onder meer Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar ook het ontslag door Trump van voormalig FBI-baas James Comey bijvoorbeeld.

Mueller verhoorde vorige week minister van Justitie Sessions. Sessions was voor zover bekend het hoogstgeplaatste lid van de regering-Trump dat door Mueller is verhoord.

Sessions

Sessions was betrokken bij Trumps campagne tijdens de presidentsverkiezingen. Mueller onderzoekt onder meer mogelijke banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland. Het verhoor van Sessions zou enkele uren geduurd hebben en vond plaats achter gesloten deuren. De inhoud van het gesprek is onbekend.

Omdat Sessions betrokken was bij Trumps campagne bemoeit hij zich in zijn hoedanigheid als minister niet met het onderzoek van Mueller. De verantwoordelijkheid voor dat onderzoek is overgedragen aan Rod Rosenstein, de tweede man op het ministerie van Justitie. Dit tot onvrede van Trump, die Sessions onder meer een stommeling noemde.

Mandaat

Het mandaat van de speciale aanklager is groot. Hij kan ook zaken onderzoeken die niet direct met Rusland te maken hebben, zoals de financiën van Trumps zakenimperium.

De president doet het vaak af als een “hoax” en een “heksenjacht”, maar inmiddels zijn vier naaste medewerkers van Trump aangeklaagd, inclusief Trumps voormalige campagneleider Paul Manafort en de ontslagen veiligheidsadviseur Michael Flynn.

Gesponsorde artikelen