Trump-Kim-top dag 2: Noord-Korea zegt bereid te zijn tot denuclearisatie, maar plots wordt top misschien vroeger stopgezet

Trump-Kim-top dag 2: Noord-Korea zegt bereid te zijn tot denuclearisatie, maar plots wordt top misschien vroeger stopgezet

De Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un zijn aan de tweede dag van hun overleg begonnen. De sfeer is nog steeds ontspannen. De staatshoofden hopen vandaag een deal te kunnen sluiten over de denuclearisatie van Noord-Korea, maar of Kim Jong-un zich aan de afspraken zal houden, blijft nog maar zeer de vraag. Blijkbaar zal de top nu sneller afgelopen zijn dan verwacht.

“Ik ben niet gehaast”, zei Trump ontspannen tegen de pers op de start van de tweede dag van de top met Noord-Korea. Hij liet de pers weten dat het belangrijker is “om de juiste deal” te sluiten dan snel te zijn. Daarmee wil Trump eigenlijk zeggen dat hij enkel bereid is om een akkoord te tekenen als de VS daar duidelijke voordelen bij zou hebben.

(Noord-Korea blijft voorlopig langeafstandsraketten voor atoombommen bouwen.)

Vroeger gedaan?

Het schema ligt behoorlijk overhoop op de top in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Dat meldt de BBC. De ontmoeting tussen Kim en Trump zou amper een halfuur geduurd hebben in plaats van drie kwartier. Verder is ook de lunch niet doorgegaan en is het niet zeker of er straks een slotdocument wordt ondertekend. Volgens sommige bronnen zou Trump liefst zo snel mogelijk willen vertrekken. Er lijken twee mogelijkheden: ofwel loopt alles beter en sneller dan verwacht, ofwel is er een probleem naar boven gekomen. Trump staat er ondertussen wel om bekend dat hij er een sport van maakt om te dreigen op te stappen als tactiek bij onderhandelingen.

Denuclearisatie als inzet

Het is Trump zijn uiteindelijke ambitie dat Noord-Korea zijn nucleaire testen definitief staakt en dat het de kernwapens vernietigt. In ruil daarvoor wordt er wellicht gesproken over minder strenge sancties tegen Pyongyang. Trump zet voor deze gelegenheid zoals gisteren zijn vriendelijke verkopersgezicht op en probeerde gisteren Kim voor zijn kar te spannen door zijn ego te strelen.

(Trump kreeg er tegelijkertijd van langs aan het thuisfront. Zijn voormalige advocaat Michael Cohen noemde hem “een racist, oplichter en leugenaar” in het Amerikaans Congres. Zijn getuigenis kan het imago van Trump potentieel ernstig beschadigen.)

Verbindingskantoor

Kim Jong-un sprak voor de eerste keer met de buitenlandse pers en reageerde dat de gesprekken op een positieve manier verdergaan. “Ik zal mijn best doen om tot grote resultaten te komen”, zei Kim tegen de pers. Kim zei ook dat het beeld van hijzelf en Trump “voor sommigen moet lijken als een fantasyfilm”. Kim kreeg ook de vraag of hij bereid was tot denuclearisatie. Zijn antwoord is alvast duidelijk: “Als ik dat niet was, zou ik hier niet zijn.”

Kim geeft zelf aan bereid te zijn om een Amerikaans verbindingskantoor (een soort beperkte ambassade) in Pyongyang te vestigen. Ook Trump vindt dat een goed idee.

Het woord van Kim

Tijdens de vorige meeting was afgesproken dat Noord-Korea z’n atoomprogramma zou staken. Dit is echter niet gebeurd. De harde woorden tussen Kim en Trump mogen dan wel verdwenen zijn, in essentie hebben de onderhandelingen tussen de twee nog niet veel opgeleverd. De wereldpers is dan ook erg benieuwd met welk akkoord of standpunt de staatshoofden straks naar buiten zullen komen.

Uiteraard valt het nog af te wachten of Kim dit keer de afspraken zal respecteren, eens hij teruggetrokken is naar zijn geïsoleerde land.

(Met deze bizarre video probeerde Trump Kim Jong-un vorige keer te overtuigen.)

EPA

Gesponsorde artikelen