Trump krijgt geld voor 88 kilometer Muur. Maar is dat genoeg om nieuwe shutdown af te wenden?

Trump krijgt geld voor 88 kilometer Muur. Maar is dat genoeg om nieuwe shutdown af te wenden?

De Republikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres hebben een akkoord bereikt over de Amerikaans begroting. In het plan is 1,375 miljard dollar vrijgemaakt voor de bouw van zo’n 88 kilometer aan hekwerk op de grens in de regio van Rio Grande Valley in de staat Texas. President Donald Trump, die nog moet instemmen met het plan, had gedreigd met een nieuwe sluiting van de overheid, als hij zijn gevraagde miljarden dollars voor de bouw van de grensmuur niet zou krijgen.

De Republikeinse onderhandelaar Richard Shelby wil niet ingaan op de details van het akkoord. Medewerkers van beide partijen moeten de details nog uitwerken. Wel is uitgelekt dat in het begrotingsplan bijna 1,4 miljard dollar wordt vrijgemaakt voor een grenshek in Texas. President Trump wil eigenlijk ruim 5 miljard dollar voor een heuse grensmuur. Het bouwen van zo’n muur – die volgens hem door de Mexicanen zou worden betaald – is één van Trumps verkiezingsbeloften.

Trump was eerder al wel afgestapt van het idee dat de muur aan de grens met Mexico de volle 3.218 km grens moet beslaan. “Anywhere from 700 (1.126 km) to 900 miles (1.448 km)” zou wel genoeg zijn, vertelde hij reporters aan boord van Airforce One in juli 2017. Of hij met nog geen tiende daarvan tevreden gaat zijn of dat Trump gelooft dat dat genoeg is om geen gezicht bij zijn achterban te verliezen, zal nog moeten blijken.

Shutdown

De Democraten, die de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben, weigerden in december al de vijf miljard voor de muur vrij te maken. Als gevolg daarvan werd de overheidsbegroting niet goedgekeurd. Daardoor was de Amerikaanse overheid in december en januari 35 dagen achtereen deels gesloten. Het was de langste shutdown ooit, waarbij zo’n 800.000 ambtenaren niet betaald werden.

Eind vorige maand tekende Trump een noodwet om de shutdown tijdelijk op te heffen. Die opheffing geldt tot half februari. Met het akkoord hopen beide partijen een nieuwe sluiting van de overheid te voorkomen.

Hoop

Trump, die dus nog moet instemmen met het plan, had eerder al gedreigd met een nieuwe sluiting, als hij zijn gevraagde miljarden dollars voor de bouw van de grensmuur niet krijgt. Senator Shelby wilde niet zeggen of er in het akkoord geld is opgenomen voor de grensmuur. Wel zei hij te hopen dat Trump het plan wil steunen.

“We denken het en we hopen het”, zei de Republikein. Het Congres moet voor vrijdagavond instemmen met het plan, omdat het begrotingsvoorstel dat op 25 januari was ingediend, dan afloopt. Mocht dat niet gebeuren, treedt de shutdown weer in werking.

Gesponsorde artikelen