Trump laat nu ook al z’n eigen minister van Justitie vallen

Trump laat nu ook al z’n eigen minister van Justitie vallen

De Amerikaanse president Trump heeft zijn minister van Justitie Jeff Sessions openlijk laten vallen. Sessions en Trump waren jarenlang vrienden – en de senator uit Alabama speelde een cruciale rol in het aanvaarden van ​Trump als presidentskandidaat voor de Republikeinen. 

Maar nu zegt zijn “vriend” Trump dat hij Sessions nooit zou hebben aangesteld als hij had geweten dat die zich niet wil bemoeien met het onderzoek naar eventuele Russische bemoeienissen met de verkiezingen in de VS.

“Sessions had zich nooit mogen terugtrekken van dat onderzoek en als hij dat wilde, had hij dat mij eerst moeten vertellen voor hij de ministerspost aannam. En dan had ik iemand anders genomen”, zei Trump in een gesprek met de New York Times.

Sessions kwam eerder onder vuur te liggen omdat hij tijdens de verkiezingscampagne van Trump contact had met de Russen. Omdat hij daar onder ede over had gezwegen, had hij beloofd zich afzijdig te houden van onderzoek naar banden tussen de Trump-campagne en de Russen, waar de minister van Justitie normaal op toeziet.

“Heel oneerlijk”

Sessions, die zich als een van de eerste Republikeinen achter Donald Trump schaarde, en die bevriend was met Trump sinds 2005, had tijdens de campagne twee ontmoetingen met de Russische ambassadeur in de VS. Dat had hij niet gemeld tijdens de hoorzitting voor zijn benoeming.

Trump noemt dit nu “heel erg oneerlijk tegenover de president”.

Het onderzoek naar de inmenging van Rusland is overgenomen door oud-FBI-topman Robert Mueller. Ook die kreeg van Trump een waarschuwing: het is niet de bedoeling om van zijn opdracht af te wijken, waarschuwde de president. Op de vraag van de New York Times of Mueller een rode lijn zou overgaan als hij naar de financiën van Trump zou kijken, antwoordde Trump bevestigend.

Gesponsorde artikelen