Trump lacht Macron uit omdat Frankrijk in oorlogstijden overrompeld werd door Duitsland

Trump lacht Macron uit omdat Frankrijk in oorlogstijden overrompeld werd door Duitsland

Het gaat niet goed tussen de Franse president Emmanuel Macron en de Amerikaanse president Donald Trump. In een tweet lacht Trump met Macron door te zeggen dat Parijzenaren al Duits aan het leren waren voor de Amerikanen hen kwamen bevrijden.

Afgelopen weekend was Amerikaans president Donald Trump in Frankrijk aanwezig ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De Franse president Emmanuel Macron had volgens Trump eerder gezegd dat hij ervan droomt om een Europees leger op te richten om bescherming te bieden tegen buitenlandse krachten zoals de Verenigde Staten.

Ook vindt Trump het blijkbaar erg grappig dat ze in bezet Parijs al Duits aan het leren waren voor de Amerikanen Frankrijk bevrijd hadden.

In latere tweets verweet Trump Macron nog dat hij oneerlijke importheffingen hanteert ten opzichte van de VS. Nochtans konden de presidenten het een aantal maanden geleden goed met elkaar vinden. Macron kuste Trump zelfs op de wang.

(Hier zijn de tien sterkste legers op een rij.)

Europees leger

Dat Trump zo boos is, is eigenlijk vreemd. Zo wil Trump dat de Amerikaanse bijdragen aan de NAVO teruggeschroefd worden. Dat zou met zo’n Europees leger wel degelijk kunnen gebeuren.

Ook was Trump niet tevreden dat Macron in zijn 11 november-speech waarschuwde voor de gevaren van nationalisme. “Onze demonen komen terug boven”, zei Macron. Onlangs heeft Trump zich tijdens een rally in de aanloop naar de Amerikaanse midterm verkiezingen zichzelf nog een nationalist genoemd. Die verkiezingen hadden als resultaat dat de eerste moslima’s, latina’s, native Americans én een homoseksuele gouverneur verkozen werden. Eén van de belangrijkste campagneslogans van Trump is trouwens “America first”.

(Onlangs raakte nog bekend dat Trump zelf wel degelijk een sleutelrol speelde bij de betalingen van zwijggeld aan porno-actrice Stormy Daniels en Playboymodel Karen McDougal.)

MAKE FRANCE GREAT AGAIN

Vanmorgen ging Trump opnieuw tekeer op Twitter. Hij wees erop dat de populariteitscijfers van Macron enorm laag zijn en dat de werkloosheidsgraad in Frankrijk hoog ligt. “Trouwens, er is geen enkel land dat meer nationalistisch is dan Frankrijk”, schreef hij nog. “MAKE FRANCE GREAT AGAIN!”

Gesponsorde artikelen