Left Right
scrollTop top

Trump liegt blijkbaar zelfs over hoe “goed” hij kan golfen. En hij speelt vals


Trump liegt blijkbaar zelfs over hoe “goed” hij kan golfen. En hij speelt vals

Voor zover bekend, is Trump de eerste 31 dagen van zijn presidentschap zes keer gaan golf spelen. Hij doet het dus veel vaker dan Obama, die hij de voorbije jaren voortdurend bekritiseerde omdat “die niks doet dan golfen”. Kan hij het trouwens een beetje? Wel, zoals alles met Trump: er is wat hij zelf daarover zegt en er is de realiteit.

Trump speelt zo dikwijls golf dat ze momenteel er in het Witte Huis alles aan doen om dat onder het tapijt te vegen. De pers wordt altijd meteen en ver van hem weggehouden als hij gaat golfen hebben de Witte Huis-correspondenten al ondervonden. Daar is wellicht een reden voor, maar daar komen we straks op.

Voor zover bekend heeft de president sinds hij werd ingezworen zes keer gegolft. Daarbij was één keer dat het een beetje van moeten was, als we genereus zijn: tegen de Japanse premier Shinzo Abe, die op bezoek was en ook graag speelt.

Maar Trump heeft ook zijn nieuwe status gebruikt om partijtjes met topgolfers Rory McIlroy en Ernie Els te spelen.

Drie van zijn vijf weekends als president stond Trump op de golfbaan. Op één zaterdag was hij zelfs te vinden op twee van zijn eigen clubs in Florida, de Trump National Jupiter Golf Club en de Trump International Golf Club in West Palm Beach.

Dat strookt niet echt met de versie van het Witte Huis, waar ze zeggen dat Trump afgelopen weekend “niet meer dan een paar holes” zou hebben gespeeld. Een “alternatief feit” dat helemaal in het water viel toen Rory McIlroy, de huidige nummer drie van de wereld, liet weten dat hij een complete partij over achttien holes had afgewerkt met de Amerikaanse president.

Kan hij het een beetje?

Maar, kan hij het een beetje? Trump zegt van zichzelf dat hij een uitstekende speler is en schermt al jaren met een handicap van 3. Hij heeft op de lijst van de US Golf Association’s Golf Handicap and Information Network zelfs 2.8 ingevuld.

Dat maakt van Trump echt iemand die vatbaar is voor de hyperbolen die hij zo graag gebruikt: een handicap van 3 maakt van hem een buitengewoon goeie golfspeler, en, zeggen kenners, zelfs een echt fenomeen rekening houdend met zijn leeftijd (70). Bovendien is Trump zoals wijn blijkbaar: hij wordt beter met het ouder worden. In 2012 zei hij tegen Forbes nog dat zijn handicap 4 was. Daarbij merkte Forbes toen al droogjes op dat Trump nog wel nooit een authentieke scorekaart had kunnen voorleggen om zijn claim te staven.

Voor wie niet thuis is in de sport, wat betekent die handicap? Om het simpel te houden: dat hij drie slagen meer mag doen over een partij dan een topgolfer. “Onwaarschijnlijk”, zeggen specialisten zoals Jim Cowan, de directeur course rating and handicapping for the Northern California Golf Association in Pebble Beach. Er zijn wel degelijk golfers van Trumps leeftijd die kunnen uitpakken met een handicap van drie, maar zeggen de experts, dat zijn mannen die dag in dag uit op de green staan, en ook wel wat atletischer in elkaar zitten als Trump.

Cheater

Trump zelf vindt uiteraard dat hij een talent is. “I’ve played a lot, and I’ve played well. There’s very few people that can beat me in golf”, zei hij tijdens zijn campagne nog.

Maar Trump heeft vooral een reputatie van valsspelen op het golfterrein. Mark Mulvoy, de voormalige hoofdredacteur van Sports Illustrated, speelde ooit tegen Trump en merkte dat die balletjes in zijn zak had zitten die hij neerlegde op plaatsen die hij in de verste verten niet had geslagen. Toen Mulvoy hem daarop betrapte, probeerde Trump daar eerst over te liegen en toen hij zich vastpraatte zei hij: “Ahh, the guys I play with cheat all the time, I have to cheat to keep up with them.”

Geconfronteerd met dat verhaal onlangs, zei Trump doodleuk dat hij niet wist wie Mulvoy was, en dat hij nooit tegen hem had gespeeld. Er zijn nochtans getuigen genoeg van.

Alice

Alice Cooper, de rockster die ook een verwoed amateurgolfer is, werd eens gevraagd naar de grootste valsspeler waar hij tegen gegolfd had. “Ik heb één keer tegen Donald Trump gespeeld, en dat is alles wat ik daar over ga zeggen” was zijn antwoord.

Rick Reilly, een golfjournalist die voor een boek dat hij schreef de rol van caddy aannam bij een aantal topgolfers maar ook VIPs die graag golfen, zegt over Trump: “When it comes to cheating, he’s an 11 on a scale of one to 10”.

Reilly zegt ook dat hij Trump scores zag schrijven op zijn scorecard die langs geen kanten klopten. En, hij vroeg Reilly ook verschillende keren om toch maar zeker niet te schrijven dat hij vals speelde.

Zoals verwacht: dat ontkent Trump nu ook allemaal. “I always thought he was a terrible writer, I absolutely killed him, and he wrote very inaccurately. I would say that he’s a very dishonest writer.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810