Trump moeit zich in Hongkong-spanningen: eerst humane oplossing dan pas handelsdeal met Peking

EPA: protesten in Hongkong

De Amerikaanse president Trump zegt dat hij pas een nieuw handelsakkoord wil sluiten met China, “als de spanningen in Hongkong op een humane manier zijn opgelost”. In de autonome regio wordt er al weken hevig geprotesteerd tegen een uitleveringswet, waardoor Peking de rechten van de inwoners en bezoekers van Hong Kong zal kunnen ondermijnen. De protesten zijn veranderd in een ware anti-regeringsbeweging.

Amerikaans president Donald Trump maant Peking op Twitter aan om Hongkong “menselijk” te behandelen, nadat beelden lekten van Chinese paramilitaire bewegingen, die aan de grens met China opdoken, en officiële media van de Communistische Partij waarschuwde dat “anti-Chinese bewegingen” gestopt zouden worden.

Trump wil nieuwe ontmoeting met Xi

Trump noemt de Chinese president Xi Jinping “een groot leider” en stuurt aan op een persoonlijke ontmoeting met hem. In het Amerikaans Congres riepen Democratische en Republikeinse politici Trump al op om zich harder op te stellen tegen China, omdat er gevreesd wordt dat Peking bij de protesten in Hongkong zal ingrijpen.

Momenteel woedt er een handelsoorlog tussen de Washington en Peking, die beide grootmachten treft. Langs beide zijden zijn er dan ook toenaderingspogingen om tot een handelsakkoord te komen, maar Trump wil daar nu dus mee wachten tot de Hongkong-rel achter de rug is.

Ook de Duitse bondskanselier Merkel riep nog op om tot een vreedzame oplossing te komen: “Alles moet worden gedaan om geweld te voorkomen. Via gesprekken moeten mogelijke oplossingen worden gevonden.”

Chinezen staan aan grens

China heeft al honderden militaire voertuigen geplaatst in de stad Shenzhen, vlak bij Hongkong. De Chinese staatsmedia beweert dat die daar staan voor een oefening, maar het zou ook kunnen wijzen op een voorbereiding van Peking om in te grijpen in Hongkong.

EPA: de militaire voertuigen van China

Traangas op betogers

De protesten in Hongkong begonnen in het voorjaar en waren gekant tegen een wet waardoor mensen gemakkelijker aan China kunnen worden uitgeleverd. Inmiddels komen de demonstranten vooral op straat tegen de toenemende Chinese invloed in Hongkong, een voormalige Britse kolonie die sinds 1997 een autonoom statuut geniet binnen de Chinese Volksrepubliek.

Gisteren zette de politie in Hongkong traangas en wapenstokken in tegen betogers, die bij een politiebureau samenkwamen.

EPA: protesten bij het politiekantoor
EPA: protesten bij het politiekantoor

Gesponsorde artikelen