“Trump wil zijn gezicht op Mount Rushmore”

Trump Rushmore
President Donald Trump aan de voet van Mount Rushmore tijdens de viering van Onafhankelijkheidsdag op 4 juli. – ISOPIX

De Amerikaanse president Donald Trump droomt ervan zijn gezicht aan het bekende Mount Rushmore toe te voegen. Witte Huis-medewerkers namen vorig jaar contact op met gouverneur Kristi Noem van South Dakota over de mogelijkheid om presidenten toe te voegen aan het monument, waar de hoofden van vier Amerikaanse presidenten uit de rotsen zijn gehakt. Dat meldt The New York Times.

Mount Rushmore
EPA

In een reconstructie schetst The New York Times het contact dat zich zou hebben afgespeeld tussen de gouverneur van South Dakota en leden van het Witte Huis. De medewerkers zouden gouverneur Kristi Noem vorig jaar hebben gevraagd wat de procedure is om nog een gezicht aan het rijtje presidenten toe te voegen.

Droom

In een interview met Noem uit 2018 zei ze dat Donald Trump daarvoor al eens zijn wens bekendmaakte. Dat gebeurde tijdens een bezoek van de gouverneur aan het Witte Huis. “Meneer de president, u moet eens naar South Dakota komen. We hebben Mount Rushmore“, zou Noem hem hebben gezegd. Daarop antwoordde de president: “Weet je dat het mijn droom is om mijn gezicht op Mount Rushmore te hebben?” Noem dacht dat hij een grapje maakte en begon te lachen. “Hij lachte niet, dus hij was absoluut serieus”, legde de gouverneur toen uit.

Op Twitter reageerde Trump op het bericht van The New York Times en noemde hij het fake news. “Heb ik nooit voorgesteld. Hoewel het op basis van alle dingen die ik in de eerste 3,5 jaar heb bereikt, waarschijnlijk meer dan iedere andere president, het mij een goed idee lijkt”, klinkt het. Ook tweette hij een afbeelding van zichzelf waarop hij tussen de andere gezichten op Mount Rushmore prijkt.

Omstreden monument

Mount Rushmore is een enorm beeldhouwwerk uitgehouwen in een berg in South Dakota, in het gebergte Black Hills. Het enorme monument werd in 1941 voltooid. De 60 meter hoge granieten gezichten zijn sculpturen van vier Amerikaanse presidenten: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. De vier gezichten staan voor de geboorte, groei, ontwikkeling en het behoud van de Verenigde Staten. Het beeldhouwwerk is de belangrijkste toeristische trekpleister voor South Dakota.

Mount Rushmore protests
Betogers tijdens een protest tegen Mount Rushmore. – ISOPIX

Mount Rushmore is erg controversieel onder de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Het Black Hills-gebergte wordt al eeuwen bewoond door de Lakota-indianen. In een verdrag uit 1868 kende de Verenigde Staten het gebied toe aan de Lakota. Maar toen er goud werd gevonden, namen de Verenigde Staten het land in 1876 weer af. Het Amerikaanse Hooggerechtshof kende de indianen in 1980 een schadevergoeding toe, maar zij wezen dat af en eisten de teruggave van het gebied. Zelfs Neil Young uitte zich al over de kwestie. “Ik sta in solidariteit met de Lakota en dit is niet oké voor mij”, tweette de zanger toen begin vorige maand zijn muziek onwettig werd gedraaid tijdens een campagnebijeenkomst van de president aan Mount Rushmore.

Gesponsorde artikelen