Trump neemt na luttele uren afstand van slotakkoord G7 en zet Trudeau grandioos te kakken

Trump neemt na luttele uren afstand van slotakkoord G7 en zet Trudeau grandioos te kakken

De economische G7-top in Canada is geëindigd op een sisser van jewelste: de Amerikaanse president Donald Trump staat niet meer achter de gezamenlijke verklaring van de top. De aanleiding is dat de Canadese premier Justin Trudeau (Liberal) na de top tijdens een persconferentie sprak van Canadese maatregelen tegen de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium.

De G7 in Canada leek een relatief goed einde te hebben met een gezamenlijke slotverklaring die ook de Amerikaanse president Donald Trump ondertekende. De G7-landen besloten dat een handelssysteem gebaseerd op regels essentieel blijft en dat het blijft vechten tegen protectionisme. Dat staat in de slottekst. De deelnemende landen zijn het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en de Verenigde Staten.

Trump vertrok vroeger bij de G7 dan de rest om naar Singapore af te reizen voor zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. In het Amerikaanse presidentsvliegtuig Air Force One nam hij via Twitter afstand van de slotverklaring. Dat meldt ook de Britse krant The Guardian.

Persconferentie Trudeau

Trump vindt dat de Canadese premier Justin Trudeau (Liberal) achter zijn rug tijdens een persconferentie een verkeerde voorstelling van de zaken gegeven heeft rond de heffingen op bepaalde producten. “Canada zal niet met zich zal laten sollen”, klonk het. Dat noemde Trump dat dan weer “oneerlijk en zwak”. De VS ligt al even in de clinch met Canada en de Europese Unie over de verhoogde importheffingen op staal en aluminium van Washington.

De andere landen lieten op hun beurt natuurlijk niet zomaar begaan en antwoordden met hun eigen importheffingen (al had die reactie wel een politiek doeleinde, zoals je hier kan lezen). De vrees is nu dat Trump nog harder zal willen terugslaan en een echte handelsoorlog zal ontketenen (wat de gevolgen van zo’n handelsoorlog kunnen zijn, vind je hier). En dus leek de G7-top, die gisteren van start is gegaan, te gaan resulteren in een ‘G6 + 1’.

Harde woorden tegen Canada

Canada reageert door te zeggen dat Trudeau op de persconferentie niets gezegd heeft wat hij op de G7 niet zei, zowel publiekelijk als in privégesprekken met Trump.

In de slotverklaring staat verder nog dat handelsverdragen “open, transparant en inclusief” moeten zijn en in overeenstemming met de voorschriften van de Wereldhandelsorganisatie.

Er werden ook nieuwe internationale regels aangekondigd voor meer gelijkheid op economisch vlak. De G7 vindt het nodig om handelsbelemmeringen en subsidies te verminderen en de overcapaciteit in sectoren zoals staal te voorkomen. Ook zei Trump opnieuw dat er een einde moet komen aan “oneerlijke handelspraktijken”.

Wie nog reageerde: John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van Trump. Hij reist met de president mee en staat bekend als een hardliner. “Andere landen denken altijd maar dat ze de VS als bank kunnen gebruiken”, tweette hij tijdens de tussenlanding van de Air Force One op het Griekse eiland Kreta. Ook Trump gaf nog aan dat “die tijd voorbij is”.

Trump wil Rusland erbij

Trump gooide tijdens de top nog wat extra olie op het vuur door achteloos te stellen dat “Rusland erbij zou moeten zijn”. Ook de kersverse premier van Italië, Giuseppe Conte is voor een top met Poetin. Omdat Rusland de Krim geannexeerd heeft en betrokken is bij het conflict in Oost-Oekraïne, is het niet meer welkom op de top.

Wat de timing van Trump nog pijnlijker maakt, is dat het beleid tegen Rusland een van de punten was die op de agenda van de G7-top stond. Zijn uitspraken zorgden dan natuurlijk ook voor de nodige ophef, en al zeker bij zijn collega’s op de top die Trump meteen op zijn plaats zetten.

De G7 is nog niet helemaal voorbij en er staan nog sessies gepland rond klimaatverandering, duurzame energie en de bescherming van de oceanen. Washington zal aan die gesprekken dus niet deelnemen door het vroege vertrek van Trump.

Gesponsorde artikelen