Trump negeert het congres en probeert op z’n eentje om Obamacare te saboteren

Trump negeert het congres en probeert op z’n eentje om Obamacare te saboteren

De Amerikaanse president Trump probeert met twee nieuwe maatregelen opnieuw om Obamacare stokken in de wielen te steken. Met goedkopere verzekeringen die minder bescherming bieden en het afschaffen van subsidies, hoopt Trump om toch af te geraken van “de nachtmerrie die Obamacare is”.

Het voorstel van Trump waarmee hij Obamacare wil vervangen, de zogenaamde Trumpcare, raakt maar niet goedgekeurd in het parlement. Dus heeft de Amerikaanse president gezocht naar een achterpoortje. En het lijkt erop dat hij er eentje heeft gevonden.

Goedkoper, maar minder beschermd

De Amerikaanse president kan zonder de steun van het parlement wel presidentiële orders ondertekenen. Gisteren ondertekende Trump er dan ook eentje waardoor Amerikanen op termijn sterk afgezwakte ziekteverzekeringen zouden kunnen afsluiten, zo schrijft The Independent. Zorgpolissen met minder dekking dus. Het lijkt erop dat Trump op deze manier ‘gewoon’ Obamacare wil saboteren, maar of dat ten goede van de Amerikaanse burgers zal zijn, is nog maar de vraag.

Trump wil met zijn decreet ook uitzoeken of het voor kleine bedrijven niet voordeliger zou kunnen zijn om groepsverzekeringen af te sluiten en heeft dan ook drie overheidsinstanties aangewezen om nieuwe regels op te stellen voor zorgpolissen. De Amerikaanse media zegt dat het nog maanden kan duren vooraleer de ware gevolgen van het nieuwe decreet duidelijk worden. Volgens Trump is de maatregel “pas het begin van de verlossing van het Amerikaanse volk van de nachtmerrie die Obamacare is”.

Geen subsidies meer

Maar er is meer. De Trumpadministratie weigert voortaan ook om subsidies uit te betalen aan verzekeraars, zo liet het Witte Huis weten. Die subsidies zorgden ervoor dat ook gezinnen met lage inkomens een zorgverzekering konden afsluiten..M.ar het Witte Huis zegt dat zij geen verplichting hebben om die subsidies te betalen en dat dus niet langer zal doen.

Door het wegvallen van de subsidies zullen de premies voor zorgverzekeringen ongetwijfeld fors stijgen en zullen miljoenen Amerikanen geen verzekering meer kunnen betalen.

Gefrustreerd

Trumps grootste verkiezingsbelofte was om Obamacare af te schaffen, maar na drie pogingen in het parlement bijt de president zijn tanden stuk van frustratie. Hij liet dan ook weten op de persconferentie in het Witte Huis dat hij sowieso zal blijven vragen aan het congres om Obamacare af te schaffen.

Gesponsorde artikelen