Left Right
scrollTop top

Trump over Nelson Mandela: “Mandela heeft het hele land verkloot”


president Donald Trump
© EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Amerikaans president Donald Trump noemde Nelson Mandela na zijn dood een slechte leider. Dat beweert Michael Cohen, de vroegere advocaat van Trump. Nelson Mandela, de voormalige president van Zuid-Afrika, stierf in 2013.

In Cohens nieuwe boek Disloyal, verteld hij dat Trump al meerdere keren negatieve commentaar had op Mandela. Trump vond hem geen echte leider, iemand voor wie hij nooit respect voor zou kunnen hebben.

“Geen leider”

Mandela was de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, en ontpopte zich tot een voorvechter van gelijke rechten. Voor zijn bewind gold er een strenge segregatie tussen rassen in het land, bekend als apartheid. Voor zijn optreden was er een grote racistische apartheid in het land. Mandela won ook nog een Nobelprijs voor de vrede.

Volgens Cohen zou Trump het apartheidstijdperk geprezen hebben. “Mandela heeft het hele land verkloot. Nu is het een shithole. Fuck Mandela. Hij was geen leider”, zou de president gezegd hebben. Cohens boek kwam gisteren uit en kreeg al heel wat reactie.

Reactie

Zo reageerde ook de Nelson Mandela Foundation. “Wij geloven niet dat leiders die zich gedragen zoals meneer Trump doet, gezaghebbend commentaar kunnen geven op het leven en werk van Madiba”, laat de oorganisatie weten.

“Nadenkend over leiderschap zei Madiba ooit: ‘Een goede leider kan eerlijk en grondig een debat aangaan, wetende dat hij en de andere partij uiteindelijk dichterbij moeten zijn, en dus sterker naar voren moeten komen. Dat idee heb je niet als je arrogant, oppervlakkig en niet geïnformeerd bent.’ We zouden deze woorden ter overweging aan meneer Trump aanbevelen.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.173.928
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170