Trump wordt niet afgezet: campagne voor presidentsverkiezingen draait nu op volle toeren

epa

Zoals verwacht, heeft de Amerikaanse senaat president Trump vrijgesproken in het impeachment-proces. Trump werd beschuldigd van machtsmisbruik en het belemmeren van een onderzoek tegen hem in het Congres. Hiermee wordt de campagne voor de presidentsverkiezingen naar een hoger niveau getild. Zo wist Trump afgelopen week heel wat pluimen op zijn hoed te steken met onder meer een victorieuze State of the Union-speech en een zeer gunstige peiling.

De Senaat heeft Trump met 52 stemmen tegen 48 vrijgesproken van machtsmisbruik en met 53 stemmen tegen 47 van rechtsbelemmering. Dat meldt onder meer de Amerikaanse omroep CNN. Om Trump af te zetten, was de stem van 67 van de 100 senatoren nodig. Het was dus van vooraf zo goed als zeker dat de president zonder kleerscheuren uit de procedure zou komen.

Mitt Romney stemde als enige Republikein voor de afzetting van Trump wegens machtsmisbruik. Romney was in 2012 de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap, maar hij moest het onderspit delven tegen Barack Obama.

John Bolton niet gehoord

epa: John Bolton

Een belangrijke kaakslag voor de Democraten was dat John Bolton niet als getuige gehoord mocht worden in de senaat. De voormalig Nationale Veiligheidsadviseur onder Trump brengt in maart een boek uit over hoe hij het Oekraïne-schandaal beleefde. Trump wordt ervan beschuldigd misbruik van zijn machtspositie te hebben gemaakt door het verlenen van financiële steun voor militaire doeleinden aan Oekraïne.

In ruil daarvoor zou Oekraïne een strafrechtelijk onderzoek moeten voeren naar Joe Biden, Trump zijn Democratische rivaal, en zijn zoon Hunter. Het Witte Huis zou Bolton al bedreigd hebben. Maar zelfs als Bolton nog gehoord zou worden in het Huis van Afgevaardigden kan dat niet meer tot Trump zijn afzetting leiden.

Geschenk voor Trump

epa

Het Witte Huis zegt in een reactie blij te zijn met de uitslag en het noemde de procedure een heksenjacht, die gebaseerd was op leugens en een schijnproces. “Zoals we altijd al hebben gezegd, is hij niet schuldig”, was er in de persverklaring van het Witte Huis te lezen.

Deze vrijspraak is een groot geschenk voor Trump. Zo zal hij vanaf nu meer dan ooit zijn onschuld volhouden in de campagne voor de presidentsverkiezingen en de Democraten kunnen zwartmaken, omdat ze hem wilden afzetten.

Trump leeft al een hele week toe naar het moment van de uitspraak. En dat heeft hij slim uitgespeeld. In zijn State of the Union-speech heeft Trump vooral zichzelf op de borst geklopt vanwege zijn economische en militaire verwezenlijkingen. Nancy Pelosi, de voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, verscheurde zelfs de uitgeschreven speech van Trump. Heel wat Democraten kwamen niet opdagen voor Trump zijn speech en anderen verlieten de zaal.

Peiling en Democratische voorverkiezingen

Bovendien scoort Trump net nu 49 procent op in een peiling over zijn prestatie als president. Dat is het beste resultaat dat hij ooit haalde. De peiling werd georganiseerd door het Amerikaans onderzoek- en adviesbureau Gallup. Trump hield zijn overwinningsfeestje op Twitter.

Ook amuseerde hij zich kostelijk met het feit dat de opkomst bij de Democratische voorverkiezingen in Iowa laag was. Nieuwkomer Pete Buttigieg kwam nipt als winnaar uit de bus, gevolgd door Bernie Sanders. Joe Biden werd vierde en deed het onverwacht slecht.

Johnson en Clinton

Trump was de derde president in de Amerikaanse geschiedenis die ooit een impeachment-stemming in de Senaat moest doorstaan. Dat gebeurde bij Andrew Johnson in 1868 in de woelige nasleep van de Amerikaanse burgeroorlog en bij Bill Clinton in 1998 op verdenking van meineed en tegenwerking van de rechtsgang. Ook Trump zijn voorgangers werden vrijgesproken.

Gesponsorde artikelen