Trump ontketent nu echt z’n handelsoorlog

Trump ontketent nu echt z’n handelsoorlog

Trump gaat een flinke stap verder in z’n protectionisme en America First-ideologie: hij voert hoge heffingen in op staal en aluminium dat in de VS wordt ingevoerd. De maatregel is bedoeld om de Amerikaanse staalindustrie, die hevige concurrentie ondervindt van de goedkope import, een impuls te geven. Maar daarmee dreigt Trump een heuse handelsoorlog te ontketenen. En zelfs in de VS zit niemand te wachten op die heffingen.

Volgende week zet Trump zijn handtekening onder een beslissing om op buitenlands staal en aluminium importtarieven van respectievelijk 25% en 10% te heffen. Die heffingen blijven “gedurende een lange tijd” van kracht, zei de president tegen de vertegenwoordigers van de staal- en aluminiumindustrie die naar het Witte Huis waren geroepen.

“Wat er in de afgelopen tientallen jaren is gebeurd, is schandalig”, zei Trump over de invoer van goedkoop buitenlands staal.

De nieuwe maatregel zal hard aankomen in Canada, de grootste exporteur van staal naar de VS. Ook komt de al beschadigde economische relatie met China verder onder druk te staan.

Tegenmaatregelen

De Europese Unie heeft direct tegenmaatregelen aangekondigd in reactie op de “protectionistische” Amerikaanse stappen tegen geïmporteerd staal en aluminium. “We zullen niet passief toekijken hoe onze industrie getroffen wordt door oneerlijke maatregelen die duizenden Europese banen op de tocht zetten”, liet de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker in een verklaring weten.

Volgens de Duitse staalsector schendt Trump met zijn besluit de WTO-regels. Canada noemt de Amerikaanse heffingen onacceptabel.

De Japanse aandelenbeurs is vandaag al flink lager gesloten door Trumps aankondiging. Vooral de aandelen van staalbedrijven werden van de hand gedaan na de aankondiging van importheffingen op buitenlands staal en aluminium door de Amerikaanse president Donald Trump.

Ook de Japanse automakers, die grote afnemers zijn van staal en aluminium, moesten het ontgelden. Toyota, Honda, Nissan en Mazda kregen een tik door de vrees dat hun auto’s duurder worden.

De andere beurzen in het Verre Oosten gingen eveneens omlaag door de vrees voor protectionistische maatregelen.

Tegen iedereen in

Trump besloot tot de importheffingen in weerwil van waarschuwingen van Witte Huismedewerkers en kritische Republikeinen in het Congres. Die vrezen dat getroffen handelspartners represaillemaatregelen zullen treffen tegen de VS, zoals het zwaarder belasten van Amerikaanse importgoederen. Ook verwachten ze juridische procedures bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) of zelfs een handelsoorlog.

Ook de Amerikaanse auto-industrie is niet blij met het duurdere buitenlandse staal. Maar Trump twitterde kort na zijn besluit dat hij een voorvechter is van vrije, eerlijke en slimme handel: “We kunnen ons land, onze industrieën en arbeiders niet langer laten uitbuiten.”

Door de heffingen zullen de prijzen van auto’s in de Verenigde Staten stijgen omdat de grondstofkosten toenemen. Het Japanse Toyota Motor is een van de bezorgde bedrijven, hoewel het staal dat Toyota gebruikt om in de VS auto’s te maken, voor 90% uit de VS komt. Toyota is momenteel samen met branchegenoot Mazda bezig een nieuwe fabriek te bouwen in Alabama ter waarde van 1,6 miljard dollar.

Eerder deze week werd bekend dat de autoverkopen in de VS in februari flink zijn gedaald, mede door de hogere kosten voor autoleningen. Vorig jaar ging de Amerikaanse autoverkoop voor het eerst sinds de financiële crisis omlaag.

De branchevereniging van Amerikaanse autodealers vindt dan ook dat de heffingen op een slecht moment komen en stelt dat autobouwers niet voorbereid zijn op sterk stijgende kosten voor de productie van auto’s in de VS.

Trump besloot tot de importheffingen ondanks waarschuwingen van Witte Huismedewerkers en kritische Republikeinen in het Congres. Ook de Amerikaanse auto-industrie is niet blij met het duurdere buitenlandse staal.

Gesponsorde artikelen