Trump ontslaat zoveelste nationale veiligheidsadviseur: internationale ‘havik’ versus isolationistische president

John Bolton en Donald Trump
epa: Trump ontslaat John Bolton als Nationaal Veiligheidsadviseur

Amerikaans president Trump heeft zijn Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton ontslagen. Dat schrijft hij zelf op Twitter. Het ontslag komt onverwacht. Enkele uren voor het ontslag was Bolton nog in overleg met minister van Buitenlandse Zaken Pompeo en minister van Financiën Mnuchin. Trump zegt dat hijzelf en zijn regering het niet eens waren met veel beslissingen van Bolton. Trump zal naar verwachting volgende week een nieuwe nationale veiligheidsadviseur aanstellen.

John Bolton beweert dan weer op Twitter dat hij niet ontslagen is, maar zelf zijn ontslag aangeboden heeft. Trump zou daarop gezegd hebben: “Laten we er morgen over praten.”

“Havik”

Bolton was pas in dienst sinds 9 april 2018 en was de vierde nationale veiligheidsadviseur onder Trump. Hij stond bekend als “havik” binnen de regering-Trump. Zo zorgde een opmerking van hem over de denuclearisatie van Noord-Korea ervoor dat de Amerikaans-Noord-Koreaanse top daarover in gevaar kwam. Bolton stelde namelijk publiekelijk voor om het ‘Libië-model’ – waarbij het land onvoorwaardelijk alle nucleaire wapens zou vernietigen – toe te passen op Noord-Korea.

Amerikaanse media schrijven dat Bolton fel gekant was tegen het vredesoverleg dat Trump wou sluiten met de Taliban op de onderhandellocatie Camp David in het Midden-Oosten. Bolton blies de vergadering twee dagen geleden af.

Een van de belangrijkste verdiensten van Bolton is dat hij Trump wist te overtuigen om Amerikaanse troepen in Syrië te houden. De president wou begin dit jaar het Amerikaanse leger terugtrekken uit het instabiele land, maar dat ging dus niet door. Bovendien wordt Bolton gezien als de man achter de harde Amerikaanse opstelling tegen Iran, inclusief sancties.

epa: Trump ontslaat John Bolton als Nationaal Veiligheidsadviseur

Voorstander van Irak-oorlog

Bolton is een hardliner binnen de Republikeinse Partij, die in het verleden een grote voorstander was van de oorlog in Irak. In tegenstelling tot de eerder isolationistische instelling van Trump, ziet Bolton een grote rol voor de VS in de wereld. Waar dat nodig is, moet de VS volgens hem militair ingrijpen. Trump zijn motto is “America First” en dat heeft Bolton uiteindelijk de kop gekost.

Onder president Bush was Bolton al VN-ambassadeur. In 2016 overwoog hij om zich zelf kandidaat te stellen als president. Dat hij toetrad tot de regering-Trump was voor veel mensen onverwacht, omdat Bolton in de verkiezingscampagne fel gekant was tegen de internationale politieke ambities van Trump.

Gesponsorde artikelen