Trump op staatsbezoek in Verenigd Koninkrijk: dit staat er te gebeuren

Donald Trump brengt van maandag 3 tot woensdag 5 juni een officieel bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. De Amerikaanse president bemoeit zich maar al te graag met de politieke situatie in het land, meer bepaald met de brexit. Zo vindt Trump dat de Britten de EU moeten verlaten zonder een deal als Europa niet akkoord gaat met hun eisen. Bovendien beveelt Trump de Britse regering aan om Brexit Party-leider Nigel Farage de onderhandelingen met de EU te laten leiden. Die was bij de recente Europese verkiezingen de grote winnaar in het land. De Londense burgemeester vergelijkt Trump nu met fascisten.

Amerikaans president Donald Trump gaat volgende week op staatsbezoek in het VK. Tijdens dag 1 zal hij een welkomstceremonie bijwonen in de tuin van Buckingham Palace. Daarop zullen de Queen, prins Charles en zijn echtgenote Camilla aanwezig zijn. Later vervoegt ook prins Harry het gezelschap. Diens vrouw Meghan Markle zal niet aanwezig zijn.

Op dinsdag zit Trump samen met premier Theresa May en enkele vooraanstaande zakenmannen. Trump sluit zijn trip af met een ceremonie waarin hij met de Queen en prins Charles de 75ste verjaardag van D-day zal herdenken. Daarna ontmoet Trump nog kort de Ierse premier Leo Varadkar (Fine Gael).

EPA

20 miljoen euro naar beveiliging

De Britse premier Theresa May heeft gezegd dat het bezoek de “al hechte relatie” tussen de VS en het VK nog meer kan versterken. Er zal gepraat worden over handel, investeringen, veiligheid en defensie.

De kosten van de beveiliging van Trump zullen oplopen tot 18 miljoen pond of meer dan 20 miljoen euro. Men is van plan om een “ondoordringbare ring van staal” rond de president te creëren.

EPA

Trump en Farage

Trump heeft al enkele opvallende standpunten ingenomen over de brexit. Hij raadt de Britten aan om de onderhandelingen met de EU plat te leggen en de afgesproken ‘scheidingsrekening’ van 39 miljard pond of zo’n 44 miljard euro niet te betalen als hun eisen niet ingewilligd worden.

Maar het gaat nog verder: het Amerikaanse staatshoofd schuift zijn bondgenoot en Brexit Party-leider Nigel Farage naar voren. Die moet volgens Trump de onderhandelingen met de EU leiden. Trump noemt het een “vergissing” dat men Farage niet liet deelnemen aan die onderhandelingen. Dat laat hij weten aan de Britse krant The Sunday Times: “Hij is een erg intelligent persoon. Ze zullen hem er niet bij betrekken. Bedenk je maar eens hoe goed ze het zouden doen, als ze dat wel zouden doen. Ze beseffen dat gewoon nog niet.”

Trump zegt ook dat hij de ‘scheidingsrekening’ van 39 miljard pond of zo’n 44 miljard euro niet zou betalen als hij het voor het zeggen had aan de overkant van het Kanaal. Meer nog: hij stelt dat het voor de Britten niet te laat is om de EU “aan te klagen”: “Ik zou niet betalen. Dat is een erg hoog bedrag.”

Twitter

Vrijhandelsakkoord

Verder laat Trump weten dat hij er alles aan wil doen om een vrijhandelsakkoord tussen de VK en de VS te sluiten, nadat de Britten de EU verlaten hebben. Momenteel wordt de handel tussen beide landen nog geregeld via akkoorden tussen de EU en de VS. 

Trump probeert de Britten al sinds 2017 te paaien met beloftes over zo’n deal. Als de Britten geen handel meer zouden kunnen drijven met de Amerikanen, zouden ze jaarlijks miljarden ponden mislopen.

EPA

Trump en Johnson

Premier May neemt over enkele dagen ontslag, omdat ze haar brexitdeal maar niet door het Brits parlement krijgt. Eerder zei Trump al aan de Britse krant The Sun dat hij Boris Johnson (Conservative Party) steunt als kandidaat-premier van het VK. Trump moet duidelijk niet weten van Labour-leider Jeremy Corbyn en zegt dat hij hem moet leren kennen voordat hij gevoelige informatie met hem zou delen. Hij maant Corbyn ook aan om “overeen te komen met de VS” als hij wil dat de Britten nog gesteund worden door Washington op vlak van veiligheid en op militair gebied.

De kans is zeer groot dat Trump Johnson en Farage zal ontmoeten tijdens zijn bezoek. Corbyn weigert trouwens om aanwezig te zijn op het staatsbanket met Trump.

EPA

Vergelijking met fascisme

Maar lang niet alle Britten zijn fan van Trump. De Londense burgemeester Sadiq Khan (Labour) vergelijkt de taal van Trump in de Britse krant The Observer met die van “de fascisten uit de 20ste eeuw”: “Donald Trump is één van de meest flagrante voorbeelden van een groeiende, wereldwijde bedreiging.” Bovendien staan er heel wat betogingen gepland in het land.

Meer
Lees meer...