Trump over zichzelf na verkiezingsnederlaag: “Mr. Trump heeft iets magisch. De magie komt zijn oren uit”

Trump over zichzelf na verkiezingsnederlaag: “Mr. Trump heeft iets magisch. De magie komt zijn oren uit”

President Trump schrijft trots op Twitter dat in de afgelopen 105 jaar een zittend president slechts vijf keer er Senaatszetels bij heeft gekregen bij de midterms. “Mr. Trump heeft iets magisch”, citeert hij Ben Stein, schrijver van het boek ‘The Capitalist Code’. “De magie komt zijn oren uit.” Maar echt veel heeft Trump niet om over te pochen.

“Mr. Trump has magic about him. This guy has magic coming out of his ears. He is an astonishing vote getter & campaigner. The Republicans are unbelievably lucky to have him and I’m just awed at how well they’ve done. It’s all the Trump magic – Trump is the magic man. Incredible, he’s got the entire media against him, attacking him every day, and he pulls out these enormous wins.” Trump vond het nodig om dat te tweeten.

Hij deed dat enkele uren nadat duidelijk is geworden dat de Democraten het Huis van Afgevaardigden hebben heroverd. Het lijkt erop dat de Democraten maar liefst 26 zetels zullen winnen en zo een erg comfortabele meerderheid zullen hebben daar. Dat is echt wel slecht nieuws voor Trump (Lees: Trump heeft het over “enorme” overwinning, maar Amerikaanse kiezer heeft hem wel degelijk afgestraft).

Nieuwe wetgeving heeft immers de goedkeuring van beide kamers van het Congres nodig. Het is onwaarschijnlijk dat de Democratische afgevaardigden makkelijk te porren zullen zijn om wetsvoorstellen te steunen die aansluiten bij Trumps beleidsagenda tot dusver. Het resultaat is waarschijnlijk een politieke verlamming die een grote stempel zal drukken op de tweede helft van de eerste ambtstermijn van de president.

Popular vote en Senaat

Het lijkt er ook op dat de popular vote bijna 10% hoger ligt voor de Democraten dan voor de Republikeinen. Trump haalde bij de presidentsverkiezingen ook al minder stemmen dan Hillary Clinton. De Republikeinen verloren ook in zes staten het gouverneurschap en er zijn nu opnieuw meer Democratische gouverneurs dan Republikeinse in het land.

Ook Trumps gepoch over het resultaat in de Senaat moet overigens flink genuanceerd worden. Anders dan bij het Huis van Afgevaardigden was de strijd om de Senaat geen landelijke verkiezing. Er stonden slechts 35 van de 100 zetels op het spel. Het toeval wil dat 26 van deze 35 zetels sowieso in Democratische handen waren. De Republikeinen moesten dus slechts 9 zetels verdedigen. Bovendien vochten 10 van die 26 Democratische senatoren voor een herverkiezing in staten die twee jaar geleden door Donald Trump werden gewonnen.

Gesponsorde artikelen