Trump roept in atypische speech tijdens onafhankelijkheidsviering op tot eenheid: “We zijn één volk dat één droom najaagt”

Amerikaans president Donald Trump tijdens zijn 4 juli-speech
epa

Amerikaans president Donald Trump heeft tijdens zijn speech op het uitgeregende ‘Salute to America’ 4th of July-event opgeroepen tot eenheid. Waar zowat iedereen verwachtte dat Trump het event zou gebruiken als één grote campagnebijeenkomst, bracht de president dus een onverwachte verenigende boodschap. Dat en natuurlijk een bombastische vertoon van de Amerikaanse militaire macht.

Er is veel gezegd en geschreven over het ‘Salute to America’-event dat de Amerikaanse onafhankelijkheid moest vieren. De militaire show en de presidentiële speech zijn dan ook een grote verandering ten opzichte van hoe de feestdag normaal wordt gevierd in de VS.

“Een van de grootste verhalen ooit verteld, het verhaal van Amerika”

Er werd onder critici gevreesd dat Trump het event zou zien als één grote campagnebijeenkomst, maar niets bleek minder waar. De president bracht in z’n maar liefst 47 minuten durende speech een zeldzame boodschap van eenheid.

“We zijn één volk dat één droom en één prachtig lot najaagt. We delen allemaal dezelfde helden, dezelfde thuis, hetzelfde hart en we zijn allemaal gemaakt door dezelfde almachtige God”, stelde Trump, die heel atypisch bijna nooit off-script leek te gaan, aan een haast uitgeregend publiek. “Samen maken we deel uit van een van de grootste verhalen ooit verteld, het verhaal van Amerika.”

“Heel binnenkort planten we een Amerikaanse vlag op Mars”

Vliegtuigen vliegen boven Washington DC tijdens de 4 juli-viering in de VS
epa

Trump haalde de mosterd voor z’n ‘Salute to America’-event in Frankrijk, waar hij in 2017 de jaarlijkse militaire parade bijwoonde op de Franse nationale feestdag (iets dat hij trouwens ook vorig jaar al wou na-apen). Net zoals in Parijs kon dus ook in Washington een beetje militair spierballengerol niet ontbreken. Met verschillende straaljagers en bommenwerpers die over de hoofden van de toch talrijk opgekomen Trump-aanhangers vlogen en ook de veelbesproken tanks die tentoon werden gesteld.

Hij had het in z’n speech over de (militaire) geschiedenis van de VS, met verhalen over de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Britten en de Tweede Wereldoorlog en de recentere strijd voor burgerrechten en gendergelijkheid. Hij verwees ook naar de eerste man op de maan, nu bijna vijftig jaar geleden, en keek daarbij ook vooruit: “Heel binnenkort zullen we een Amerikaanse vlag planten op Mars.”

National Park Service draait op voor de kost

Het event had veel voeten in de aarde. Zo rees al snel de vraag of het allemaal niet te veel zou gaan kosten. Een sluitend bedrag is niet bekend, maar er werd wel al zo’n 2,5 miljoen dollar (zo’n 2,17 miljoen euro) doorgesluisd vanuit de National Park Service, een dienst die alle nationale parken in de VS overziet. Dat bedrag zou volgens insiders zelfs “maar een fractie van de extra kosten voor het event” omvatten.

Geld dat de National Park Service goed kon gebruiken. Die 2,5 miljoen zou zo normaal gegaan zijn naar “het verbeteren van de ervaring van bezoekers van de National Mall of verschillende kleinere parken over het hele land, met projecten die variëren van het herstellen van wegen en bruggen tot het herstellen van de gebieden”. Het gaat om bijna 5 procent van de totale fondsen die vorig jaar werden gebruikt om minder rendabele parken te onderhouden.

“Nice!”

Hoe groot de totale kost was van het event, is dus nog niet geweten. Maar volgens president Trump zou die toch beperkt blijven, zeker “in vergelijking met wat het waard is”, zo schreef hij op Twitter. “We hebben de vliegtuigen al, we hebben piloten, de luchthaven ligt bij de deur, dus alles dat we nodig hebben is brandstof. We bezitten de tanks en het vuurwerk werd gedoneerd door de groten. Nice!”

Gesponsorde artikelen