Trump rolt spierballen in Davos en probeert bedrijven naar VS te lokken

Trump rolt spierballen in Davos en probeert bedrijven naar VS te lokken

Amerikaans president Donald Trump heeft gespeecht op het Wereld Economisch Forum (WEF) in het Zwitserse Davos, waar staatshoofden, regeringsleiders en belangrijke CEO’s aanwezig zijn. Trump gaf mee dat het voor buitenlandse bedrijven een ideaal moment is om in de VS te investeren, te bouwen en te rekruteren. “America first betekent niet America alone”, zei hij. Ook hemelde Trump de Amerikaanse economie op met cijfers die uit de lucht gegrepen waren. 

Donald Trump is de eerste Amerikaanse president sinds Bill Clinton in 2000 die op het Wereld Economisch Forum (WEF) in het Zwitserse Davos een toespraak hield. Al de hele week zijn honderden prominente gasten uit de bedrijfs- en financiële wereld en staatshoofden er aan het vergaderen. Het onderwerp van dit jaar was de toenemende ongelijkheid in een verdeelde wereld.

Aan het begin van zijn speech gaf Trump al mee dat hij naar het WEF gekomen is om de belangen van het Amerikaanse volk te vertegenwoordigen. Volgens Trump zijn de hoofdingrediënten van Amerikaans, economische groei belastingverlagingen en deregulering. “De wereld ziet de heropleving van een sterk en welvarend Amerika”, zei hij. “We staan open voor zaken, we zijn opnieuw competitief.”

De kern van zijn speech: “Amerika eerst betekent niet hetzelfde als Amerika alleen.” Trump gaf aan dat hij zijn eigen land altijd op de eerste plaats zal zetten en dat hij van andere regeringsleiders hetzelfde verwacht.

Trump hemelt Amerikaanse economie op

Ook voor niet-Amerikaanse bedrijfsleiders had Trump een boodschap: “Het is het perfecte moment om je jobs en investeringen naar de Verenigde Staten te brengen.”

Trump beweerde ook dat “als de partij die tegenover mij stond gewonnen had”, de democratische presidentskandidate Hillary Clinton dus, de Amerikaanse beurs niet met 50 procent gestegen zou zijn, maar eerder met 50 procent gedaald zou zijn.

Volgens Trump zou het beleid van Clinton voor zakenlui de doodsteek betekend hebben omdat Clinton van plan was meer in plaats van minder regelgeving door te voeren op economisch vlak. Volgens Trump zou dat te verstikkend geweest zijn voor de VS. Trump beweerde dat hij daar als zakenman zicht op had. Hij hemelde ook zichzelf op door te zeggen dat het sowieso al uniek was dat hij als zakenman president geworden is: “Meestal zijn het militairen of vooral politici die verkozen worden.”

Toch is Trump niet de enige zakenman die het tot Amerikaanse president schopte. Zo waren zijn voorgangers Harry S. Truman en Herbert Hoover ook ondernemers en Jimmy Carter was voor zijn politieke carrière zelfs boer, ook een handelaar dus.

Trump gaf aan trots te zijn dat hij op één jaar tijd al meer regels afgeschaft heeft dan een Amerikaanse president ooit gedaan heeft. Hij noemt zijn beleid dan ook “pro-business”.

Maar terwijl Trump de Amerikaanse economie ophemelt, zien de recentste cijfers van het Amerikaanse bruto binnenlands product er niet al te fraai uit. Zo is de economie van de VS met 2,6 procent gegroeid in het laatste kwartaal.

Nochtans was er een groei van 3 procent verwacht. De drie maanden daarvoor kende de Amerikaanse economie nog een groei van 3,2 procent. De cijfers die Trump in zijn speech aanhaalde, zijn dus uit de lucht gegrepen.

Veiligheid en migratie

Trump benadrukte dat veiligheid cruciaal is om welvaart te creëren. Zoals hij eerder al deed, wees hij erop dat elk land genoeg moet bijdragen voor zijn eigen veiligheid. Daarmee verwijst hij naar zijn eerdere kritiek op de NAVO. Zo zei Trump vorig jaar dat hij het beu was dat niet alle landen hun deel betaalden. Ook uitte Trump zijn trots voor de prestaties in de strijd tegen terreurgroep IS. Bijna heel Irak en Syrië zijn heroverd op IS door de coalitie onder leiding van de VS.

Trump haalde ook het Amerikaanse immigratiebeleid aan? Hij stelde dat hij een einde wil maken aan de “kettingmigratie” door familiehereniging. Nieuwe immigranten moeten volgens Trump geselecteerd worden op hun mogelijkheden om bij te dragen aan de Amerikaanse staat en op hun vermogen om voor hun eigen onderhoud in te staan.

Stoere praat

Daarnaast heeft Trump nog heel wat stoere praat verkocht. Zo had hij het over “de oneerlijke handel van de handelspartners van de VS”: “De VS zal niet langer een oogje dichtknijpen voor oneerlijke handelspraktijken. De handel moet eerlijk en wederzijds gebeuren. We kunnen geen vrije en open handel hebben als sommige landen het systeem uitbuiten ten koste van de anderen.”

Ook een sneer naar de pers mocht niet ontbreken. Trump gaf aan dat hij als zakenman altijd fantastisch behandeld werd door de pers, “maar sinds ik een politieker ben, heb ik pas door hoe smerig, gemeen, verdorven en nep de pers kan zijn”. Trump verwees naar enkele camera’s. Er ontstond spontaan boegeroep in de zaal. Trump lachte de afkeuring weg.

Gesponsorde artikelen