Trump staat pal achter “geweldige bondgenoot Saoedi-Arabië” ondanks moord op Khashoggi

Trump staat pal achter “geweldige bondgenoot Saoedi-Arabië” ondanks moord op Khashoggi

De Amerikaanse president Donald Trump wil geen economische sancties opleggen aan zijn bondgenoot Saoedi-Arabië. Dat heeft de president verklaard in een statement. Saoedi-Arabië zou, ook volgens de Amerikaanse CIA, linken hebben met de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi.

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump is er geen reden om de banden met Saoedi-Arabië te verbreken, dat zegt hij in een verklaring naar aanleiding van een rapport van de CIA dat binnenkort op zijn bureau ligt. Dat rapport moet duidelijkheid scheppen over de rol van Saoedi-Arabië, en in extremis ook zijn kroonprins, in de moord op Jamal Khashoggi. Die kwam vorige maand om het leven op de Saoedische ambassade.

“Zeer dom”

Volgens Trump, die sowieso al erg traag reageerde op de moord van Khashoggi, zou een economische maatregel tegen Saoedi-Arabië zeer dom zijn. Een blokkering van bijvoorbeeld de wapenhandel, zou Rusland en China rechtstreeks in de kaart spelen en dat lijkt Trump een slecht idee.

Jamal Khashoggi werd vorige maand gedood in de Saoedische ambassade in Turkije. In eerste instantie ontkende Saoedi-Arabië alle betrokkenheid, maar onder druk van Europa bleek het land dan toch gelogen te hebben. Ondanks het uitblijven van een echte economische sanctie, mocht Turkije het voortouw nemen in een onderzoek. Overigens: ook echte sancties uit Europa bleven uit.

Kroonprins betrokken bij moord op Khashoggi?

Turkije kon telefoontjes beluisteren en informatie inkijken die erop zou wijzen dat de Saoedische kroonprins, Mohammed bin-Salman, iets te maken heeft met de moord op Khashoggi. Die informatie werd doorgespeeld aan de CIA, het rapport daarover zou Trump vandaag inkijken. De Amerikaanse president zou er vandaag ook verklaringen over afleggen.

Maar nog voor hij de finale versie van het rapport heeft gezien, klonk het dus al behoorlijk defensief. “Bin-Salman is misschien wel en misschien niet betrokken bij de moord op Jamal Khashoggi”, klonk het in de eerste verklaringen. “Maar er is geen definitief bewijs.”

Wapendeal

Trump heeft in 2017 een miljardendeal afgesloten met Saoedi-Arabië, daarbij gaat het vooral om wapens en olie. Volgens de factcheckwebsite Politifacts wordt die deal in praktijk echter niet uitgevoerd: in totaal zou maar 30 van de 450 miljard dollar aan beloofde wapenhandel waargemaakt zijn. In elk geval lijkt Trump niet geneigd om de deal verder op te blazen. Enkele Saoedische hoogwaardigheidsbekleders werden wel op de vingers getikt, maar de vriendschap tussen Washington en Riyad is duidelijk nog niet bekoeld.

Gesponsorde artikelen