Trump stuurt Democratische parlementsleden terug naar “landen waar ze vandaan komen” op Twitter

Alexandra Ocasio-Cortez
Credit: epa

De Amerikaanse president Trump heeft in twee bizarre tweets de volksvertegenwoordigers van de Democratische partij in het congres gevraagd om terug te keren naar het land waar ze vandaan komen. De boodschap wordt door velen als eenvoudigweg racistisch beschouwd.

Het immigratiebeleid van de Republikeinse president Donald Trump ligt al sinds het prille begin onder vuur, maar nu neemt het gesprek andere vormen aan. Trump vraagt op Twitter, waar anders, nu ook aan aan de progressieve leden van zijn parlement om “naar de landen waar ze vandaan komen” terug te keren.

“Het is zo interessant om ‘Progressieve’ Democratische leden van het Congres, die oorspronkelijk afkomstig zijn uit landen wiens overheid een totale catastrofe is, de meest corrupte en incapabele ter wereld, (als ze zelfs al een functionerende overheid hebben) nu luid en op een hatelijke manier de burgers van de Verenigde Staten, het beste en machtigste land ter wereld, komen vertellen hoe we ons beleid moeten voeren.”

“Terug naar eigen land”

“Waarom gaan ze niet terug naar de volledig kapotte en criminele plaatsen waar ze vandaan komen om die op te lappen. Dan kunnen ze terugkomen en ons vertellen hoe ze dat gedaan hebben. Ze hebben jullie hulp daar dringend nodig, jullie kunnen niet snel genoeg vertrekken”, aldus Trump op Twitter.

De uitval is niet ongewoon voor Trump, maar blijft opvallend scherp. Ze is echter niet op heel veel feiten gebaseerd. De leden van het Congres zijn namelijk grotendeels afkomstig uit de Verenigde Staten. De overgrote meerderheid van de elders geboren leden, is in Europa geboren. De uitspraken van Trump worden dan ook overal als een lage, racistische smeercampagne gezien.

Alexandra Ocasio-Cortez en haar ‘squad’

Specifiek mikt Trump met de tweets op Alexandra Ocasio-Cortez, de jonge Democratische die bij de jongere generatie heel wat stof doet opwaaien. Ocasio-Cortez en haar ‘squad’ (Ayanne Pressley, Rashida Tlaib en Ilhan Omar) trekken samen de progressieve kar voor de Democraten in het Congres. Zij was naar de immigratie- en detentiekampen getrokken waar opgepakte asielzoekers momenteel in terechtkomen. Ze hekelde er de onmenselijke omstandigheden.

De laatste maanden werd duidelijk dat de situatie in die kampen onhoudbaar is: ouders worden er van hun kinderen gescheiden zonder veel hoop om ooit herenigd te worden. De medische zorg is er ondermaats en er zijn dan ook ettelijke doden gevallen omdat mensen op de vlucht er geen toegang kregen tot medicatie of zelfs normale medische zorgen.

Ook binnen de Republikeinse partij gaan stilaan stemmen op dat Trumps detentiekampen een stap te ver gaan. Dat resulteerde in Trump die een tweet lanceerde over zijn populariteitsscores binnen de partij: 94%, hoger dan Ronald Reagan, aldus de president.

Op zijn uitspraken komt veel commentaar: “DIT is hoe racisme eruitziet”, liet Pressley optekenen. Ook uit de hoek van Ocasio-Cortez kwam begrijpelijke kritiek: “De president is boos omdat hij zich geen land kan voorstellen waar wij deel van uitmaken. En bovenop het feit dat u geen Amerika aanvaardt dat ons verkozen heeft, kan u ook niet aanvaarden dat we niet bang zijn van u. Je kan niet accepteren dat we u gaan ontmaskeren en een positieve visie hebben voor dit land. En dat is wat u razend maakt.”

Make America White Again

Volgens de voorzitter van het congres, Nancy Pelosi, die de laatste weken overigens ook wat kritiek oogstte, maken de uitspraken van Trump veel duidelijk over zijn toekomstvisie. “Zijn plan om Amerika weer groot te maken, heeft eigenlijk tot doel om Amerika weer blank te maken.”

Gesponsorde artikelen