Trump suggereert nu ook verregaande beperkingen voor Europeanen die naar VS willen 

Trump suggereert nu ook verregaande beperkingen voor Europeanen die naar VS willen 

Donald Trump heeft zijn eerste grote internationale kranteninterview gegeven. En daarin zegt hij dat Angela Merkel “catastrofale fouten” heeft gemaakt. Dat het te laat is om in te grijpen in Syrië. En dat hij gelooft dat nog Europese landen uit de EU zullen stappen. O ja, hij wil een deal maken met Putin om zo de sancties tegen Rusland op te kunnen heffen. Trump suggereerde zelfs dat hij de verregaande beperkingen die hij wil opleggen aan migranten uit moslimland, ook zou kunnen doen gelden voor Europeanen.

De Britse Times en het Duitse Bild spraken Trump in aanloop naar zijn inauguratie, aanstaande vrijdag. Trump weidde in het interview vooral uit over het buitenlandbeleid dat hij van plan is te voeren.

Trump noemde het beleid van bondskanselier Merkel rampzalig. “Ik heb veel bewondering voor haar, maar het is jammer wat er allemaal gebeurd is. Ik wil een soortgelijke situatie voorkomen. De mensen willen niet dat anderen hun land binnenkomen en alles verwoesten.”

Volgens Trump hadden veel vluchtelingen uit Syrië in de regio opgevangen kunnen worden, in veilige zones betaald door de Golfstaten. “Dat was allemaal goedkoper geweest dan het drama dat Duitsland nu doormaakt.”

Gevraagd wie hij het meest vertrouwde, Merkel of Putin, zei Trump dat “dat momenteel een gelijkspel” is.

Brexit: meer exits

Trump denkt dat andere Europese landen het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk zullen volgen in het verlaten van de Europese Unie. Hij is duidelijk geen fan van de EU: “De EU werd deels opgericht om de VS te verslaan op het gebied van handel, toch? Of de EU verenigd of verdeeld is, maakt mij eigenlijk weinig uit. Voor mij speelt dat geen rol.”

Trump suggereerde zelfs dat hij de beperkingen die hij wil opleggen aan migranten uit moslimland, ook zou kunnen doen gelden voor Europeanen. “That could happen”, zei hij.

Trump zou het Verenigd Koninkrijk een snelle en eerlijke handelsovereenkomst willen bieden met de Verenigde Staten om “van de Brexit iets groots” te maken.

Trump zegt ook positief te zijn over de daling van de pond die volgens hem bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van Britse producten in het buitenland. Hij laat bovendien weten dat hij de Britse premier Theresa May meteen zal uitnodigen zodra hij plaats neemt in het Witte Huis.

NAVO

Trump ging ook in op het functioneren van de NAVO, nadat hij zich eerder weinig vleiënd had uitgelaten over het internationale militaire samenwerkingsverdrag.

“Ik kreeg veel kritiek toen ik zei dat de NAVO verouderd was. De NAVO is verouderd omdat het niets aan terreurdreigingen heeft gedaan.”

De bijna-president vindt nog altijd dat veel landen te weinig betalen voor hun deelname en dat dat oneerlijk is voor de VS. “Maar dat gezegd hebbende, is de NAVO nog altijd heel belangrijk voor mij.”

Putin, kernwapens en Syrië

Over de relatie met Rusland zei Trump dat hij de sancties tegen dat land wil afschaffen in ruil voor toezeggingen van Putin over vermindering van het aantal kernwapens. Volgens hem lijdt Rusland onder de maatregelen die werden ingesteld na de annexatie van de Krim.

Het is ondertussen te laat om in te grijpen in Syrië volgens Trump. “Nu is alles voorbij. Het zal op een gegeven moment wel afgelopen zijn, maar Aleppo was vreselijk.” Hij noemde het Russische ingrijpen in het land overigens ook slecht.

Gesponsorde artikelen