Trump tegen de rest: G7-top die vandaag start is G6 + 1 geworden

Trump tegen de rest: G7-top die vandaag start is G6 + 1 geworden

De G7-top die vandaag begint, staat in het teken van de ontkiemende handelsoorlog tussen Amerika en zijn trouwste bondgenoten. Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Japan zullen tijdens de top de druk opvoeren om de Amerikaanse president van gedachten te veranderen over importheffingen. Donald Trump zet zich schrap. Maar het wordt wellicht de eerste G7-top ooit die eindigt zonder een gezamenlijk slotcommuniqué, wat nog nooit eerder gebeurd is. 

De G6 begon in 1975 als een informele bijeenkomst van de leiders van de belangrijkste industriestaten. De groep omvatte het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en de Verenigde Staten. De G7 ontstond toen Canada in 1976 lid werd.

Sinds 1998 zijn er ook bijeenkomsten van de G8, de leden van de G7 met Rusland. De G8 vervangt echter niet de G7. Vooral sinds het begin van de kredietcrisis in 2007 en de Europese staatsschuldencrisis vanaf 2010 hebben de G7-landen weer regelmatig overleg zonder Rusland. In 2014 is naar aanleiding van de Krimcrisis door de andere landen besloten om “voorlopig” niet meer samen te werken met Rusland.

7 = 6 + 1

Maar ook zeven landen lijkt ondertussen te veel. “Dit wordt eerder een G6 plus één dan een G7”, merkt de Franse minister van Economische Zaken al cynisch op.

Een week geleden besloot Trump importheffingen te verhogen voor staal- en aluminiumproducten uit Canada, Mexico en de Europese Unie. De officiële reden is dat Amerika’s nationale veiligheid in het geding is. Dat ontlokte een furieuze reactie van de Canadese premier Trudeau, die elke diplomatieke beleefdheid liet varen.

“Deze importheffingen zijn een belediging voor de langdurige veiligheidsrelatie tussen Canada en de Verenigde Staten en vooral voor de duizenden Canadezen die zij aan zij vochten en stierven met hun Amerikaanse wapenbroeders”, liet Trudeau weten.

Tegenmaatregelen

Canada, Mexico en de Europese Unie hebben sowieso al een reeks van tegenmaatregelen aangekondigd op de importheffingen. Mexico gaat tarieven heffen op appels, druiven en staal. De Europese Unie richt zich op onder meer Harley-Davidsons, bourbon en Amerikaanse jeansbroeken. Canada voert importheffingen in voor Amerikaans staal, yoghurt, pizza en koffie.

Met heffingen op die producten mikken de Europese Unie, Canada en Mexico op staten waar veel Trumpsupporters wonen. Het zijn economische tegenmaatregelen, maar met een politiek doeleinde: Trump treffen waar het pijn doet. De Amerikaanse president heeft gedreigd nog harder terug te slaan met bijvoorbeeld heffingen op de Europese auto-industrie.

De G7 – altijd een get together geweest van “eensgezinden” – dreigt dus nu echt uit te lopen op een vechttop. Mogelijk eindigt de G7 zonder een gezamenlijk slotcommuniqué, wat nog niet eerder gebeurd is.

Gesponsorde artikelen