Trump tekent en government shutdown gedaan in VS. Nou ja, tot de volgende

Trump tekent en government shutdown gedaan in VS. Nou ja, tot de volgende

De shutdown van de Amerikaanse overheid is na 69 uur voorbij. Het Amerikaans Congres heeft een noodwetgeving aangenomen die voorziet in de financiering van de federale overheid tot 8 februari. Daarmee komt voorlopig een einde aan de sluiting van tientallen overheidsdiensten en het gedwongen onbetaalde verlof voor honderdduizenden ambtenaren.

De Democratische Senaatsfractie zei de afgelopen weken alle overheidsfinanciering te zullen afwijzen zolang er geen afspraken werden gemaakt over de Dreamers. Dat zijn 700.000 mensen die in het verleden als kind illegaal naar de VS zijn gekomen. In de noodwetgeving is afgesproken dat de komende weken opnieuw zal worden onderhandeld over de toekomst van de Dreamers.

Gisteravond gingen al 81 senatoren akkoord met een tijdelijke financiering van de overheidsuitgaven, later stemde ook het Huis van Afgevaardigden in. In de noodwetgeving wordt een tijdelijke begroting aangenomen tot 8 februari.

De shutdown ging vrijdagavond in omdat de Republikeinen en Democraten in de Senaat het niet eens werden over federale begrotingsafspraken. Daardoor gingen niet-essentiƫle overheidsinstellingen dicht en werden veel ambtenaren niet betaald.

Dreamers

Voorafgaand aan de stemming zei de Democratische Senaatsleider Schumer al dat zijn fractie overstag was. Met de Republikeinse leider McConnell was hij overeengekomen dat er in ruil voor steun een debat komt over de status van de Dreamers, 700.000 mensen die in het verleden als kind illegaal naar de VS zijn gekomen.

Afgesproken is nu om een tijdelijke begroting aan te nemen tot 8 februari. Volgens Schumer heeft McConnell beloofd om in de tussentijd serieus te kijken naar de status van de Dreamers, over wie president Trump heeft gezegd dat hij hen wil uitzetten.

Vreemd

De kwestie van de Dreamers verdeelt de Amerikaanse politiek tot op het bot. De afgelopen weken zei de Democratische Senaatsfractie steeds de overheidsfinanciering te zullen afwijzen zolang er geen afspraken waren gemaakt over de Dreamers.

Het is erg vreemd dat de Democraten geloven dat er een amnestie inzit voor de Dreamers. Want in het Huis van Afgevaardigden is daar totaal geen meerderheid voor, en ook Donald Trump is tegen.

Als iedereen het been stijf houdt, zou het dus wel eens kunnen op uitdraaien dat er snel een nieuwe shutdown komt.

Trump zegt in een reactie op het einde van de impasse dat hij blij is dat de Democraten “bij zinnen zijn gekomen”. Over de immigratie-kwestie zegt hij dat hij alleen een akkoord voor de lange termijn zal sluiten “als dat goed is voor het land”.

Gesponsorde artikelen