Trump keert terug naar Instagram … en verkoopt NFT’s

De Amerikaanse ex-president Donald Trump (76) is opnieuw actief op Instagram na een ban sinds januari 2021. Hij maakte een opmerkelijke terugkeer met reclame voor zijn eigen NFT’s (non-fungible token). Al is niet iedereen er even zeker van dat het allemaal echt is.

Trump werd na de bestorming op het Capitool op 6 januari 2021 op alle Meta-platformen verbannen wegens zijn mogelijke betrekking in de zaak. Eerder dit jaar kondigde het sociale mediabedrijf al aan dat de ban nu zou opgegeven worden. En toch keerde de ex-president niet terug naar het platform omdat hij intussen zijn eigen sociale medium, Truth Social, oprichtte. Nu heeft hij dan toch een wel heel opmerkelijke comeback gemaakt.

Trump Cards

Na 118 weken plaatste de ex-president opnieuw een foto op Instagram die meer dan een miljoen vind-ik-leuks opbracht. Het eerste bericht was echter een NFT waarop de president getekend staat met de Liberty Bell. Daarbij kondigt hij aan dat hij na het grote succes bij de verkoop van zijn eerste NFT’s, of Trump Trading Cards, er een tweede collectie te koop is. “Ik ben verheugd te kunnen meedelen dat we, vanwege het grote succes van mijn eerder gelanceerde digital trading cards, er een tweede serie komt”, luidde het op Instagram.

In de eerste serie in december werd Trump afgebeeld als cowboy, coureur en sheriff. Nu wordt hij afgebeeld als superheld en rockster. De vorige NFT’s waren een enorm succes en brachten zo’n vier miljoen dollar (3,66 miljoen euro) op voor zijn campagne. En om het succes opnieuw te garanderen, verandert hij de prijs niet. “Ik hoop dat iedereen merkt dat ik de prijs van de ruilkaarten behoud. Net als de vorige keer zijn ze 99 dollar (90,56 euro) per stuk ondanks dat ze zo goed en snel verkopen”, zegt Trump in zijn volgende post. Ondertussen zijn de nieuwe NTF’s ook al helemaal uitverkocht

AI?

Er kwamen meteen veel reacties op de berichten van Trump. Veel fans zijn opgetogen dat hij eindelijk terug op Instagram zit. Anderen geven aan hoe ze nog steeds vinden dat hij de beste president in de gehele geschiedenis is. En toch zijn er ook een paar kritische reacties onder zijn posts. Sommigen mensen geloven dat Trump gehackt werd. Er zijn ook verschillende volgers die reageren dat de audioboodschap die hij plaatste, niet klinkt als Trump. Zij denken dat die boodschap aan de hand van Artificiële Intelligentie werd vervormd om op hem te lijken.

De voorbije dagen werd duidelijk dat AI beelden en audio geweldig kan manipuleren. Er gaan verschillende video’s rond van bijvoorbeeld Drake die liedjes zingt die helemaal niet bestaan. Ook op sociale media lachen ze met wat AI allemaal kan. Zo doen er covers van K3 de ronde die zogezegd zijn ingezongen door Amerikaanse popsterren zoals Kanye West.

Meer
Lees meer...