Left Right
scrollTop top

Trump trekt zich terug uit nucleair akkoord met Rusland: dit is wat dat wil zeggen


Trump trekt zich terug uit nucleair akkoord met Rusland: dit is wat dat wil zeggen

Na het klimaatakkoord en het Iraanse nucleaire akkoord stapt de Amerikaanse president Donald Trump ook uit een nucleair akkoord dat de VS heeft met Rusland. Dat kondigde Trump zaterdagavond aan. Experts zijn bang dat het verbreken van het akkoord gevolgen zal hebben voor de mondiale stabiliteit.

Donald Trump heeft opnieuw een beslissing genomen die totaal haaks staat op de politiek van zijn voorgangers in het Witte Huis. De Amerikaanse president bevestigde deze zaterdag dat de Verenigde Staten uit een nucleair akkoord stappen, dat gedurende de Koude Oorlog met Rusland gesloten was.

“Rusland heeft het akkoord geschonden. Ze hebben het akkoord jarenlang geschonden en ik weet niet waarom president Obama het niet opnieuw onderhandeld heeft of zich eruit teruggetrokken heeft”, vertelde hij aan jounalisten in Nevada deze zaterdag. “We laten hen geen wapens ontwikkelen als wij niet hetzelfde mogen doen. Wij hebben het akkoord altijd gehonoreerd en zijn in het akkoord gebleven, maar Rusland heeft dat niet gedaan en dus zullen wij ons terugtrekken uit de overeenkomst”, voegde hij nog toe. En voor wie het nog niet duidelijk was, preciseerde Trump nog dat de “Verenigde Staten zelf wapens moeten ontwikkelen.” Trump heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij de VS liefst als alleenheersende nucleaire supermacht ziet.

Het verdrag dat de Koude Oorlog deed afkoelen

De administratie van Trump klaagt specifiek aan dat Moskou een nieuwe kruisraket ontwikkeld heeft: de 9M729, inderdaad een overtreding van het verdrag op nucleaire wapens. Washington beschuldigd Moskou ervan om die raket vorig jaar afgewerkt en getest te hebben, maar het Kremlin beweert dat de kruisraket nog in ontwikkeling is. Volgens The Guardian is het vooral John Bolton, nationaal veilgheidsadviseur van Trump die gekend is voor zijn oppositie tegen wapenwetten, die achter de terugtrekking uit het akkoord zit.

Het akkoord in kwestie, het Intermediate Nuclear Forces Treaty (INF), werd getekend in 1987 door toenmalig president Ronald Reagan en de secretaris van de Communistische Partij, Mikhail Gorbachov. Met het akkoord wou hij ervoor zorgen dat kruiskrakketten en kernraketten die een afstand van 500 tot 5.500 kilometer konden bereiken, niet meer gemaakt konden worden. Dat akkoord zou zo’n 2.692 raketten, 846 Amerikaanse en 1.846 Sovietraketten, moeten vernietigen. Het doel was duidelijk: de Koude Oorlog ietwat stilleggen en ervoor zorgen dat de twee supermachten elkaar niet vernietigden.

epa

“Een unipolaire wereld”

Los van Trumps adviseurs, zijn er nochtans voldoende experts die afraden om Rusland te provoceren en zo “de grootste crisis in de wapenwedloop sinds de jaren 1980” te ontketenen. Sinds de ondertekening van het verdrag zijn er geen bommen meer gedropt op het Oude Continent en de kernwapenwedloop werd sterk afgeremd.

“Als het INF-verdrag stopt en het New START-verdrag verloopt in 2021 (dat is een verdrag tussen Barack Obama en Dmitri Medvedev dat het aantal kernkoppen en strategische raketten moet beperken, Trump wil dat verdrag niet verlengen) dan bevindt de wereld zich opnieuw op een plaats waar landen kernwapens hebben en dat voor het eerst sinds 1972″, zegt Malcom Chalmers, de afgevaardigde van het Royal United Service Institute, een denktank die zich specialiseert in defensie en internationale veiligheid.

Een tweede zware slag voor de internationale stabiliteit

Ook aan Russische kant is men er niet gerust op. “Het grootste motief (achter deze beslissing om zich terug te trekken) is de droom van een unipolaire wereld. Zal dat gebeuren? Nee”, reageert een bron binnen het Russische ministerie voor Buitenlandse Zaken aan persagentschap Ria Novosti. “Deze beslissing is genomen om het politieke idee dat de Verenigde Staten niet in verdragen moet zitten waar ze verantwoordelijkheden hebben en gelijk staan aan hun partners en ze dus uitzonderlijk zijn, verder te zetten”, voegt de bron nog toe.

De Russische senator Alexei Pouchkov heeft gereageerd op Twitter. Hij zegt dat deze beslissing “een tweede zware slag aan het internationale systeem van strategische stabiliteit toebrengt.” De eerste slag was de terugtrekking van de VS uit het ABM-verdrag (tegen antiballistische raketten). “Het is een heel gevaarlijke stap, die door de internationale gemeenschap zwaar veroordeeld zal worden”, zegt ook viceminister voor buitenlandse Zaken Serguei Riabkov aan het Russische staatsagentschap TASS.

Volgens de stipulaties in het verdrag duurt het nog zes maanden eer de Verenigde Staten zich effectief kunnen terugtrekken.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308