Trump wil dat Amerikanen twee keer stemmen om het systeem te testen

Donald Trump
EPA-EFE/TASOS KATOPODIS / POOL

Amerikaans president Donald Trump bezocht gisteren de staat North Carolina. Daar moedigde hij stemmers aan om twee keer te stemmen tijdens de verkiezingen in november. Één keer via post en één keer persoonlijk.

Ook in Amerika mag slechts één keer per verkiezing gestemd worden. Maar Trump wil dat iedereen dubbelcheckt of hun stem wel degelijk meegeteld wordt. Het is al langer geweten dat Trump stemming per post niet vertrouwt.

Fraude

“Wel, ze gaan stemmen en daarna moeten ze hun stem gaan controleren door naar een stempost te gaan, daar moeten ze nog eens stemmen. Als het in tabelvorm staat, zullen ze dat niet kunnen doen”, vertelt de president aan WECT, het lokale nieuwsstation. “Laat ze het insturen en laat ze gaan stemmen. En als het systeem zo goed is als ze zeggen, dan zullen ze natuurlijk niet kunnen stemmen. Als het niet in de tabel staat, kunnen ze niet stemmen. Dus zo is het. En dat is wat ze zouden moeten doen.”

Maar de wet van North Carolina spreekt de president tegen. Het is een misdrijf om fraude te plegen. En daarmee bedoelen ze dus ook meer dan één keer registreren of stemmen in dezelfde verkiezing.

Dubbel stemmen

“Alle staten beschikken over mechanismen om ervoor te zorgen dat een kiezer niet zowel een stem bij afwezigheid als een persoonlijke stem kan uitbrengen”, legt Richard Pildes, verkiezingsrechtanalist bij CNN, uit. “Een typische regel is dat als je stembiljet bij afwezigheid nog niet is ontvangen en je komt opdagen om te stemmen in persoon wordt je persoonlijke stem geteld en je afwezigheidsstemming wordt afgewezen. Maar als je stembiljet bij afwezigheid al is geregistreerd als ontvangen, wordt er gevraagd om een zogenaamd voorlopig stembiljet uit te brengen en dat stembiljet wordt niet meegeteld zodra er is bevestigd dat je stembiljet bij afwezigheid is ontvangen.”

“Het klinkt alsof hij een poging tot dubbel stemmen voorstelde als een manier om de integriteit van het systeem te testen”, zegt CNN-analist Rick Hasen. “Of om ervoor te zorgen dat zijn kiezers ten minste één stem voor hem kunnen uitbrengen. Is dat een frauduleuze bedoeling? Ik kon zien hoe een jury dat zou kunnen vinden. Vooral gezien de andere verklaringen van Trump die suggereren dat hij gelooft dat dergelijk dubbel stemmen niet door verkiezingsfunctionarissen zou worden gepakt.”

Betrouwbaar

“Wij geloven dat kiezers het systeem kunnen vertrouwen”, zegt Patrick Gannon, een openbare voorlichter van North Carolina. “Verkiezingsfunctionarissen in North Carolina en elders werken heel hard om ervoor te zorgen dat alle kiezers hun stem kunnen uitbrengen en er zeker van kunnen zijn dat hun stemmen zullen tellen.”

Trump beweert dat stemmingen via post onbetrouwbaar zijn. Maar uit een onderzoek door het Brennan Center For Justice is er 0,00004% tot 0,0009% fraude in heel Amerika.

Gesponsorde artikelen