Trump valt burgemeester Puerto Rico aan over “slecht leiderschap”: “ze willen dat alles voor hen gedaan wordt”

Trump valt burgemeester Puerto Rico aan over “slecht leiderschap”: “ze willen dat alles voor hen gedaan wordt”

Amerikaans president Donald Trump heeft zwaar uitgehaald op Twitter naar de burgemeester van San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico. In aanloop van zijn bezoek tweette hij dat burgemeester Carmen Yulín Cruz “slecht leiderschap” vertoonde omdat ze “hun helpers niet aan het werk kregen”. “Ze willen dat alles voor hen gedaan wordt”, was Trump hard. 

De Amerikaanse president Donald Trump is de laatste tijd zwaar in opspraak gekomen over de situatie in Puerto Rico, waar hulp te traag op gang zou komen. Trump verdedigde z’n administratie door te wijzen op de slechte bereikbaarheid van het eiland. “Dit is een eiland, volledig omgeven door water, groot water, oceaan water”, zei hij in een speech.

“Jullie doden ons met jullie inefficiëntie”

Carmen Yulín Cruz, de burgemeester van de Puerto Ricaanse hoofdstad San Juan, trok afgelopen week aan de alarmbel. Ze hekelde de logistieke problemen van de overheid. “We zijn hier aan het sterven”, zei de burgemeester nog met de tranen in haar ogen op een persconferentie. “Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat de grootste natie ter wereld hun logistiek voor een klein eilandje van 100 bij 35 mijl (161 op 56 km, red.) niet op punt kan stellen.”

“Ik vraag de president van de Verenigde Staten dat er iemand de leiding heeft die de taak van mensenlevens te redden aankan …”, ging Cruz verder. “Als er daar iemand is die luistert, we zijn aan het sterven, en jullie zijn ons aan het doden met jullie inefficiëntie.”

“Zo’n slecht leiderschap”

Maar nu gaat de Amerikaanse president in de aanval. Hij bekritiseert Cruz openlijk op Twitter: “De burgemeester van San Juan, die een paar dagen geleden nog complimentjes uitdeelde, is nu door de Democraten gezegd dat ze smerig moet zijn tegen Trump.” “Zo’n slecht leiderschap van de burgemeester van San Juan, en anderen in Puerto Rico, die hun helpers niet aan het werk krijgen”, gaat Trump verder. “Ze willen dat alles voor hen gedaan wordt, terwijl dit een job voor de hele gemeenschap zou moeten zijn. 10.000 federale helpers doen momenteel een fantastische job op het eiland.”

Orkaan Maria kostte al aan zeker zestien mensen op Puerto Rico het leven en liet het eiland in een puinhoop achter. De situatie blijft penibel, met voedsel-, water- en brandstoftekorten en een zwaar beschadigd elektriciteitsnetwerk.

Lees hieronder het volledige betoog van president Trump:

Gesponsorde artikelen