Trump valt China opnieuw aan op Twitter

Trump valt China opnieuw aan op Twitter

Amper drie dagen nadat hij Peking schoffeerde door met de Taiwanese president te bellen, heeft Donald Trump op Twitter China aangevallen.

Trump schrijft nu op Twitter: “Vroeg China ons om toestemming toen ze hun munt devalueerden, concurrentie moeilijker maakten en onze producten zwaar belasten? Of toen ze een militaire macht opbouwden in de Zuid-Chinese Zee? Ik dacht het niet!”

Het is de tweede keer in korte tijd dat Trump China provoceert.

Vrijdag sprak Trump telefonisch met de president van Taiwan. De aankomende Amerikaanse president sprak met de Taiwanese president Tsai Ing-wen over “de nauwe economische, politieke en veiligheidsrelatie” tussen de twee landen, liet het transitieteam van Trump weten.

Het telefoontje duidde op een naderende breuk in het Amerikaanse buitenlandbeleid. Het is voor het eerst sinds 1979 dat er contact is tussen een Amerikaanse en een Taiwanese leider.

In dat jaar haalde president Jimmy Carter de banden aan met China, dat Taiwan als een afvallige provincie beschouwt. De officiƫle relatie met Taiwan werd toen verbroken door de VS.

“Historisch”

De Taiwanese vertegenwoordiging in Washington kon het gesprek aanvankelijk niet bevestigen, maar zei dat het “historisch” was.

Maar de stap van Trump veroorzaakte in eigen land al direct deining. Een lid van de buitenlandcommissie van de Senaat, Chris Murphy, waarschuwde voor de potentieel gevaarlijke gevolgen.

De Democraat begon door te stellen dat het Trumps recht is om het beleid te wijzigen. “Maar dit is geen wijziging. Dit is een enorme draai in het buitenlandbeleid zonder enig plan. Dit is hoe oorlogen beginnen.”

Leugentje

Wellicht weer verrast door zijn eigen acties, tweette Trump later dat hij werd gebeld door president Tsai, en niet omgekeerd. Dat bleek, ook al erg Trump-y, niet te kloppen.

Want er is wel degelijk voorafgaand contact is geweest tussen Taiwan en het team van Trump, en er was “wederzijdse overeenstemming” over het telefoontje.

“Typisch dat we wel voor miljarden spullen aan Taiwan mogen verkopen, maar dat ik geen felicitatietelefoontje mag aannemen”, schreef Trump daarop op Twitter.

Gesponsorde artikelen