Trump valt door de mand door ‘God Bless America’ totaal uit de maat mee te playbacken

Trump valt door de mand door ‘God Bless America’ totaal uit de maat mee te playbacken

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het feest voor de American football-kampioen Philadelphia Eagles geannuleerd omdat het leeuwendeel van het team niet op de uitnodiging van het Witte Huis in gaat. Ze vinden het niet kunnen dat Trump eist dat sporters rechtstaan tijdens het volkslied. Trump besloot om het event om te vormen tot “een viering van Amerika” en daar beging hij weer een blunder van jewelste.

Jim Kenney, de burgemeester van Philadelphia, is niet mals voor Trump: “Dit bewijst dat de president een labiele egotripper is zonder vaderlandsliefde.” En misschien heeft Kenney wel gelijk, want Trump is er op zijn “viering van Amerika” gisteren niet bepaald in geslaagd om zijn conservatieve achterban te bekoren. Er waren zo’n 1.000 fans van de football-ploeg uitgenodigd voor “een viering van de Amerikaanse vlag met optredens van de United States Marine Band en de United States Army Chorus”.

Teleurstelling bij patriottische achterban

En precies daar liep het mis. Tijdens de plechtige opvoering van het patriottische lied God Bless America had Trump het erg moeilijk met de tekst. Hij leek de verkeerde woorden te zingen en compleet uit de maat te playbacken. Het filmpje gaat momenteel viraal. Tijdens de college football championship beging hij al een gelijkaardige blunder.

De Amerikaanse televisiezender CNBC meldt dat Trump op een ander moment nog uitgekafferd werd door een patriot die tijdens de opvoering van het Amerikaanse volkslied knielde. “Stop met je te verstoppen achter het leger en het volkslied”, zou de man geroepen hebben.

Ironische paradox

De Philadelphia Eagles wilden niet naar de viering van Trump komen omdat Trump gezegd had dat ze niet mochten knielen tijdens de opvoering van het Amerikaans volkslied voor de match. Het officiële persbericht van de Eagles: “De Philadelphia Eagles kunnen niet met hun volledige ploeg aanwezig zijn voor de viering in het Witte Huis. Ze zijn het niet eens met hun president omdat hij erop staat dat ze trots rechtstaan voor het volkslied, met de hand op het hart, ter ere van de moedige mannen en vrouwen in ons leger en van het Amerikaanse volk.”

Het ging vooral om zwarte sporters die protesteerden tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen door te knielen. De organisatoren van de Amerikaanse football-competitie NFL voerden zelfs een boete in voor sporters die niet rechtstaan voor de Star-Spangled Banner.

Volgens het Witte Huis zouden minder dan tien spelers en coaches van de American football-kampioen hebben toegezegd.

Kenney nodigde de spelers uit op het stadhuis en zei dat Trump “geobsedeerd is met toeschouwersaantallen en bang is voor de vernedering, een feestje te geven waar niemand naartoe wil”.

Gesponsorde artikelen